Vores jord

Solenergi haler ind på vind, men begge har samme udfordring

Vind- og solenergi supplerer hinanden i det danske klima, men langtidslagring er fortsat en udfordring.

Højeste soltal fra 2018

Time med størst solproduktion:
2. juli 2018 fra klokken 13. Produktion: 715 MWh

Time med højst sol-andel af forbrug:
6. maj 2018 fra klokken 13. Sol-andel: 21,5 procent

Døgn med højst solproduktion: 
2. juli 2018: Produktion: 6,4 GWh

Døgn med højst sol-andel af forbrug:
20. maj 2018:  Sol-andel: 8,5 procent

Kilde: Energinet

I Danmark går blæsten som bekendt frisk over Limfjordens vande, mens solen ofte svigter. Derfor består vores vedvarende energi også af langt mere vind end sol. Men sol er ikke dømt ude. Solcelleteknologien bliver stadig billigere og mere effektiv.

- Vi begynder at se større markanlæg med solceller, der kan konkurrere med vind, fortæller energianalytiker Henrik Thomsen fra Energinet, der er en enhed under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Sidste år var usædvanligt solrigt, og året slog også rekorden for solenergi. 2,8 procent af vores samlede elforbrug blev hentet direkte ned fra himlen. Det er stadig langt fra de 40,7 procent af strømmen, der kom fra vindmøller, men solen kan komme til at spille en større rolle fremover. Bare seks år tidligere kom bare 0,3 procent af strømmen fra solceller.

Tilskud til private anlæg

Tidligere har solceller været en dyrere løsning holdt oppe af tilskudsordninger og politisk regulering, hvilket har gjort små private anlæg attraktive. Men nu begynder de større anlæg at kunne være med.

- Fra politisk hold er der satset på vindkraft, hvor vi også har en dansk førerposition. Vindteknologi er relativt billig, og det er typisk nogle store anlæg som de store offshore vindmøllepakker, der opføres, siger Henrik Thomsen.

Højeste vindtal fra 2018

Timen med størst vindproduktion:
23. oktober 2018 fra klokken 14. Produktion: 4.850 MWh

Time med højst vind-andel af forbrug:
22. september 2018 fra klokken 04. Vind-andel: 149 procent.

Døgn med højst vindproduktion: 
23. oktober 2018: Produktion: 107 GWh

Døgn med højst vind-andel af forbrug:
22. september 2018:  Vind-andel: 110 procent

Kilde: Energinet

Vind og sol

Det har gjort, at det danske elsystem har væsentligt mere vindmøllekapacitet end solkapacitet. Og det giver også god mening.

Forholdsmæssigt producerer vinden væsentligt mere energi over et år end solen. Men de to teknologier supplerer hinanden. Typisk er solskinsdagene mere stille, mens de blæsende er mere grå, hvilket er oplagt at udnytte i et land som Danmark.

Mandag eftermiddag denne uge producererede de danske solceller mere energi end de danske vindmøller på trods af, at solcellekapaciteten ikke er nær så udbygget som vindmøllekapaciteten. Det viser, at dansk solenergi har en plads i fremtidens grønne elpakke.

- På solrige vindstille dage kan man sagtens opleve, at solcellerne producerer mere energi end de danske vindmøller i det danske energisystem, forklarer Henrik Thomsen.

Meget billigere solenergi

I 2050 forventes prisen på solcellestrøm at være halveret i forhold til, hvad det kostede for bare få år siden. Derfor er solcellerne også en vigtig del af en løsning, når det danske elforbrug efter planen i 2030, skal kunne dækkes af ren vedvarende energi.

- Sol er jo især forår og sommer, hvor vinden er mere udtalt efterår og vinter. Derfor er der behov for udvikling inden for energilagring både på kort sigt og så hen over sæsonen, siger Henrik Thomsen.

Som det er i dag, kan små solcelleanlæg kombineres med en batteripakke, der fungerer hen over døgnet, så anlægget kan lade op om dagen, når der er energioverskud, og bruges om aftenen. Men hvis energien skal lagres over en længere periode, bliver batteriløsningen meget dyr.

- Det er ikke sikkert, at dagens teknologi kan opfylde alle behov for sæsonlagring. Der skal nogle andre teknologier i spil, fortæller Henrik Thomsen.

Hos Energinet kan kan du følge strømproduktionen i Danmark lige nu.