Stormen Gareth rammer Storbritannien tirsdag

16x9
Stormen Gareth rammer den nordlige del af Storbritannien og Irland i løbet af tirsdag. Arkivfoto. Foto: Andy Buchanan / Scanpix Denmark

Et kraftigt stormlavtryk giver voldsomt vejr til De Britiske Øer i løbet af tirsdag.

Mens vi i Danmark måtte stå model til to kraftige blæsevejr i den forgangne weekend, så er det intet imod, hvor kraftigt det vil blæse, når et voldsomt stormlavtryk rammer den nordvestlige del af De Britiske Øer i løbet af tirsdag.

Sådan benævnes vindstyrken

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Stormen, som af de britiske meteorologer har fået navnet Gareth, bevæger sig i løbet af tirsdag fra det nordlige Atlanterhav mod sydøst og ind over den nordlige del af De Britiske Øer.

Til trods for at stormen faktisk er aftagende, vil den alligevel ramme vores britiske naboer mod vest med voldsom kraft.

Rammer med storm og vindstød af orkanstyrke

Når Gareth senere tirsdag går i land, så ventes der fuld storm med vindstød af orkanstyrke langs kyststrækningerne ud mod Atlanterhavet.

Det har fået det meteorologiske institut i Storbritannien, MetOffice, til at udstede varsel om kraftig vind.

Det voldsomme stormlavtryk, Gareth, befinder sig tirsdag formiddag mellem Island og Skotland. Det kommende døgn bevæger lavtrykket sig mod Danmark, men aftager betydeligt.
Det voldsomme stormlavtryk, Gareth, befinder sig tirsdag formiddag mellem Island og Skotland. Det kommende døgn bevæger lavtrykket sig mod Danmark, men aftager betydeligt. Foto: TV 2 VEJRET

Det samme gælder det meteorologiske institut i Irland, som advarer om vindstød op mod 36 meter per sekund - hvilket er over grænsen til orkan, som starter ved 32,7 meter per sekund.

Allerede inden selve stormen har ramt området, er der natten til tirsdag registreret voldsomme vindstød på den anden side af Nordsøen.

Ved Aberdaron i Wales er der målt vindstød af stormstyrke med 27 meter per sekund, mens der på toppen af Great Dun Fell i 847 meters højde i England er målt vindstød af orkanstyrke med 33 meter per sekund.

Bølger på over 14 meters højde

Den voldsomme blæst i forbindelse med Gareth danner også enorme bølger, som vil slå ind mod de irske og skotske kyster tirsdag eftermiddag.

Ifølge prognoserne kan bølgehøjden nå over 14 meter - og enkelte bølger vil kunne nå højder på mindst 20 meter.

Den britiske flådes fregat, HMS Sutherland, oplevede havets rasen allerede mandag på havet vest for Irland, som det ses på videoen ovenfor.

Gareth rammer Danmark i svækket form onsdag

Selvom selve stormlavtrykket fortsat ligger langt fra Danmark, så mærker vi allerede effekterne af Gareth over Danmark tirsdag.

Det udbredte regnvejr, som breder sig ind over landet fra vest, er netop frontsystemet, som hører til Gareth.

Onsdag vil selve lavtrykket - eller 'Ex-Gareth' om man vil - bevæge sig ind over Danmark med mere regn og blæst, men ikke i nærheden af storm.