Vejr

Små ubåde klar til at kortlægge verdenshavenes hvide pletter

En syvugers ekspedition markerer et skift til ny teknologi inden for udforskningen af verdenshavene.

Store dele af verdenshavene er uudforskede, og store dele af havbunden ligger hen som fortidens hvide pletter på landkortet. En britisk ekspedition i Det Indiske Ocean tager nu havforskningen til et nyt niveau. Det skriver nyhedsbureauet AP. 

Tidligere har det kun været muligt at sende live-billeder i tv-kvalitet fra dybet gennem kabler til overfladen, men med ny teknologi kan billederne sendes trådløst som optisk signal gennem vandet.

Direkte fra dybet

Ekspeditionsholdet Nekton har gennemført en direkte tv-transmission fra en topersoners ubåd ud for Seychellerne.

På trods af stærk strøm lykkedes holdet med premieren fra 60 meters dybde. Under den syv uger lange ekspedition skal forskerne afdække forhold i helt ned til 300 meters dybe.

Det Indiske Ocean er et af verdens mindst udforskede områder, og Nekton-ekspeditionen skal være med til at kortlægge de forandringer, der foregår i oceanet. Holdets resultater skal understøtte de politiske beslutninger, der skal træffes for at beskytte området.

Nekton på vej ned. Video: TV 2 Danmark

Udfordrende forhold

Nektons udfordringer med at tøjle strømmen for de små ubåde allerede fra start understreger ifølge ekspeditionens direktør Oliver Steeds behovet for at få undersøgt forholdene.

- Før vi kom, blev der sidste gang indsamlet data om stedets strømforhold i 1882, siger han til AP. 

Udover forandringer i havmiljøet skal de to personers ubåde kigge på undersøiske bjergkæder samt kigge efter uopdagede havdyr.

Seychellerne er som mange andre små østater truet af højere vandstand som følge af global opvarmning.

Ubådene er 100 meter nede. De skal ned på i alt 300 meters dybde. Video: TV 2 Danmark