Kraftige regnskyl koster 11 livet i Sao Paulo

Oversvømmelser og mudderskred er skyllet hen over Sao Paulo efter kraftige regnskyl.

Kraftige regnskyl i det sydamerikanske finanscentrum Sao Paulo har kostet mindst 11 mennesker livet. Udover dødsfaldene har regnen skabt kaotiske forhold, og oversvømmelser har slæbt store mængder mudder med sig op i gaderne.

Det er varmen, floder, bjerge og til dels spinkle huse, der har ført til, at regnen har fået så alvorlige konsekvenser. Det forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt:

- Vi har ikke så kraftig regn herhjemme som i troperne, da varm luft kan indeholde mere vanddamp og dermed også afgive mere nedbør.

Og fordi Danmark er et relativt fladt land, vil nedbøren heller ikke have en så voldsom effekt.

- Hvis København lå for foden af et bjerg, ville et skybrud som det i 2011 have haft katastrofale konsekvenser, siger han.

Der faldt 135 millimeter over København ved skybruddet i 2011. Sao Paulo har denne gang fået 110 millimeter, men den anderledes topografi forstærker regnens effekt.

I Danmark kommer vandet primært oppefra, inden det løber væk. I lande med større niveauforskelle vil vandet både komme fra oven, men også komme løbende ned ad skråninger og få alle vandløb til at svulme op til langt over normal vandstand, så vandet også kommer ind fra siden.

Mudderskred og huse lagt i grus

5 af de 11 er druknet i vandmasserne, mens de øvrige er omkommet i mudderskred eller sammenstyrtede huse.

- Et er den almindelige nedbør på stedet, men hvis byen er gennemskåret af en flod, kan man opleve, at den går over sine bredder og river både huse, biler og træer med sig, fortæller Sebastian Pelt og fortsætter:  

- Husene er heller ikke så kraftigt bygget som i vores del af verden, og når der så bor rigtig mange mennesker meget tæt, øger det risikoen for dødsofre, siger Sebastian Pelt.