Vejr

Unik verdensarv brændt på afrikansk bjerg

Gennem mere end ni dage hærgede omfattende skovbrande det fredede Mount Kenya.

Omfattende skovbrande har gennem mere end ni dage hærget siderne af Afrikas næsthøjeste bjerg. Brandene har fortæret 100.000 hektar verdensarvsskov. Branden blev opfanget af en af NASA's satellitter 23. februar og er siden blevet fulgt fra rummet, som det kan ses på billedet:

Skovbrand i Kenya set fra rummete.
Infrarødt billede af skovbranden. Det brændte område ses tydeligt brunt, mens ilden fremstår orange.

På disse satellitbillede fra NASA ses branden fra rummet. På billedet til højre er brugt infrarødt lys, og her ses det brændte område som kraftig brunt, mens ilden fremstår orange. 

Svær brand at slukke

Hundredvis af brandfolk, soldater og frivillige har sammen bekæmpet ilden, men kraftige vinde, tørt vejr og uvejsomt terræn har sammen med en akut mangel på ordentligt materiel besværliggjort slukningsarbejdet.

Først med hjælp fra et kraftigt regnvejr søndag er det lykkedes at få ilden under kontrol.

Og kenyanerne kan prise sig lykkelige for hjælpen fra oven. Branden på bjergsiden har indtil da haft helt optimale forhold. Ilden skaber en selvforstærkende spiral, der fortsætter, indtil den bliver brudt, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

- Det er et lille lokalt klimasystem. Brandene skaber et lavtryk, der trækker vind ind, hvilket nærer ilden og er med til at skabe den onde cirkel, siger han.

Konkret sker der det, at skovbranden sender varm luft til vejrs. Den luft skal erstattes, og dermed bliver ny luft suget ind. Den friske luft tilfører ilt, der nærer ilden, og det får branden til at brede sig yderligere. Luften, der sendes til vejrs, afkøles og sendes ud til siden. På den måde bliver der ved med at komme ilt til branden.

Ildens treenighed

Processen bliver ved, så længe forholdene danner den såkaldte brandtrekant. Der skal være brandbart materiale, der skal være varme, der sætter ilden i gang, og så skal der være ilt.

- Når man fjerner en af de tre, går ilden ud. Det gælder også i naturen, fortæller Sebastian Pelt.

Branden har ikke krævet menneskeliv, men private ejendomme og store fredede områder med uberørt urskov, hedelandskab og bambusskov er gået til.

Unik verdensarv

Mount Kenya blev opført på Unescos verdensarvsliste i 1997. Det 5199 meter høje bjerg overgås kun af det 5895 meter høje Kilimanjaro på det afrikanske kontinent. 

Årsagen til branden er endnu ikke klarlagt, men ifølge BBC kan den illegale produktion af marihuana i området være skyld i ilden.