To drivvåde døgn - her er der faldet næsten 30 millimeter

16x9
De sidste to døgn har været usædvanligt våde - generelt er der faldet omkring 20 millimeter regn. Foto: Ole Hougaard / Privatfoto

Visse steder har man fået næsten to tredjedele af den normale nedbør i marts.

Da kalenderen viste vinter, var vejret i gedigent forårshumør. Nu viser kalenderen derimod forår, men vejret er til gengæld blevet mere efterårsagtigt, end det har været en stor del af vinteren.

Kraftig regn og skybrud

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Det har vi i sandhed fået at mærke de sidste to døgn, hvor et kraftigt lavtryk har bevæget sig ind over Danmark fra vest.

I den forbindelse har der både været kraftig blæst med stormende kuling og vindstød af stormstyrke, men der er samtidig også faldet store mængder regn.

I første omgang passerede lavtrykkets varmfront natten til mandag, inden massevis af byger bevægede sig ind over landet fra vest resten af mandag.

Tirsdag regner det fortsat flere steder i den centrale og østlige del af Danmark i forbindelse med lavtrykkets fronter.

Næsten 30 millimeter regn

Samlet set er der fra klokken 10 søndag formiddag og indtil tirsdag formiddag klokken 10 - altså over en periode på 48 timer - faldet mellem 15 og 25 millimeter regn mange steder.

Regndråber på ruderne ved Hadsten den 4. marts 2019.
Regndråber på ruderne ved Hadsten den 4. marts 2019. Foto: Tove Skipper / Privatfoto

Mest regn er der kommet i Skrydstrup i Sydjylland, hvor DMI's måler har registreret 28,6 millimeter i hele perioden.

Derefter følger Sjælsmark i Nordsjælland, som samlet set har modtaget 26,9 millimeter regn.

Også i Københavnsområdet har man haft to særdeles våde martsdøgn. Ved DMI på Østerbro er der således faldet 26,3 millimeter de sidste to døgn.

På landsplan er der siden søndag faldet 19,9 millimeter regn - hvilket svarer til, at der for hver eneste kvadratmeter i Danmark er faldet lige knap 20 liter vand.

Til sammenligning falder der i en normal marts 46 millimeter regn, og dermed har man visse steder i landet fået op mod 60 procent af månedens normale nedbør på blot to døgn.

Det særdeles våde vejr fortsætter resten af ugen med flere nye regnvejr.

Husk, at du altid kan tjekke radaren på TV 2 VEJRET's hjemmeside.