Usædvanligt flot nordlys kunne ses fra Danmark

16x9
Nordlys set fra Skiveren i Nordjylland torsdag aften 28. februar 2019. Foto: Anette Reinholdt / Seerfoto

Flere steder i Danmark kunne man på den sidste aften i februar se nordlys.

En geomagnetisk storm på Jorden gav torsdag aften mulighed for et glimt af nordlys i Danmark, der med sine karakteristiske grønlige og rødlige farver kunne ses i horisonten.

Klart vejr over det meste af landet på den sidste aften i februar gav gode muligheder for at se nordlyset, som efter danske forhold var relativt kraftigt.

Udsigten til nordlys og det klare vejr fik flere fotografer til at gå ud i aftenmørket og vente på, at nordlyset skulle vise sig.

En af de heldige var Annette Reinholdt, der har taget billedet i toppen af artiklen, da hun fra Skiveren i det nordlige Vendsyssel fangede nordlyset over Skagerrak.

Kraftig solvind udløste geomagnetisk storm

Nordlys opstår, når elektrisk ladet plasma fra Solen i forbindelse med øget solvind rammer Jordens magnetfelt.

Derved går i den elektrisk ladede plasma i forbindelse med ioniserede ilt og nitrogenatomer i Jordens atmosfære, der udsender fluoriserende lys i grønlige og rødlige farver, som vi på himlen kan se som nordlys.

Nordlys set fra den nordlige del af Djursland torsdag aften 28. februar 2019.
Nordlys set fra den nordlige del af Djursland torsdag aften 28. februar 2019. Foto: Valther Jørgensen / Seerfoto

Netop dette har man i de seneste døgn kunne opleve, efter elektrisk ladet plasma for et par dage siden blev sendt afsted fra et område med et stort hul i Solens atmosfære og udløste den geomagnetiske storm på Jorden.

Solvinden blæste med 600 kilometer i sekundet ved sit møde med Jordens magnetfelt. Det er en hastighed, der svarer til lidt over to millioner kilometer i timen.

Kunne også se nordlys natten til torsdag

Det er anden nat i træk, at Jorden er inde i dette område med elektrisk ladet plasma.

Således kunne man også natten til torsdag se nordlys.

Nordlys ved Ordrup Strand i Odsherred onsdag aften 27. februar 2019.
Nordlys ved Ordrup Strand i Odsherred onsdag aften 27. februar 2019. Foto: Lone Athanasakis / Seerfoto

Imponerende nordlys i Nordskandinavien

Anderledes gode betingelser var der for at se nordlys i det nordlige Skandinavien, hvor man i aftes og i nat kunne se et utroligt flot nordlys blafre i både det nordlige Norge og Sverige.

I den kommende nat svækkes den geomagnetiske storm på Jorden, og dermed forsvinder chancen for at se nordlys fra Danmark, og kun i områderne nær polarcirklen vil man natten til lørdag stadig kunne se nordlys.