Vejr

Perfekte kugler af is skyllet i land i Lake Michigan

Under de rette forhold kan vand fryse til is i perfekte kugler, der vokser og vokser på vej ind mod land.

For de fleste vil det være en fastslået kendsgerning, at is er fladt. Vand er fladt. Is er frossent vand. Is er fladt. Men sådan behøver det ikke at være. I Lake Michigan i USA er der dukket nogle opsigtsvækkende iskugler op inde ved bredden.

En video viser, hvordan en nærmest uendelig række af grå iskugler duver i bølgerne inde ved kanten af den store sø.

Kuglerne kræver fersk vand

Fænomenet kan under gunstige forhold opstå i fersk eller relativt fersk vand, når temperaturen er lav nok til at fryse vandet, men ikke så lav, at vandet bare fryser helt til, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Anders Brandt.

- Det er ikke noget, vi normalt ser i Danmark, men det ses af og til længere inde i Østersøen, hvor vandet er mere fersk. Det kan også ses nogle gange i de helt store russiske floder, fortæller Anders Brandt.

Farvandene i Danmark er for salte, og vi har ikke søer, der er store nok til at danne kuglerne under normale vinterforhold.  

Kræver meget plads

- Hvis du står ved bredden af Lake Michigan, så ligner den et hav, og en russisk flod kan sagtens være en til halvanden kilometer bred, siger Anders Brandt.

Dermed vil vi typisk skulle over i den finske bugt eller langs kysten til Estland for at finde tilsvarende iskugler nærmere på Danmark.

Fryser og drejes rundt af vægten

Kuglerne kræver lidt bølgegang. Isen, der opstår, bliver våd på oversiden. Når den våde overside fryser til, ændres vægten, og undersiden tvinges op. Undersiden er våd, og sådan ender iskuglen med at ligge og dreje rundt, mens den bliver større og større.

- De ruller til dels rundt af sig selv, fordi massen ændres, og den tungeste del drejer ned, og til dels, fordi bølgerne skubber lidt til dem, siger Anders Brandt.