Vejr

Se billederne - mystiske striber og huller i skyerne over Danmark

Onsdag blev der flere steder i Danmark set særprægede fænomener i skydækket.

Onsdag var anden dag i træk med helt usædvanlig forårsvarme i februar. Dagen startede med skyfrit vejr, men i løbet af eftermiddagen bredte skyer sig ind over Danmark fra nordvest.

At det trækker op med skyer, er ikke i sig selv usædvanligt, men flere måtte alligevel spærre øjnene op, da mærkværdige huller og striber viste sig i skydækket.

Skyerne var såkaldte altocumulusskyer, som befandt sig i omtrent tre-fire kilometers højde og bestod af helt små og underafkølede vanddråber.

Men pludselig opstod der et næsten ovalt hul i skydækket, der tillod den blå himmel at komme til syne igen. Inde i hullet blev der dannet en lille cirrussky af iskrystaller.

Vi modtog her på TV 2 VEJRET adskillige billeder fra danskere, der havde set det besynderlige skyhul på himlen.

Skyldes fly

Fænomenet, der sommetider omtales som et faldstribehul på dansk, eller som et fallstreak hole eller hole punch cloud på engelsk, optræder af og til, hvis de rette meteorologiske betingelser er til stede.

Faldstribehullet er med stor sandsynlighed opstået, da et fly er fløjet igennem skylaget. De små underafkølede vanddråber befinder sig nemlig i en meget ustabil tilstand, hvor de let fryser til is.

Når et fly krydser et sådant skylag, vil små partikler og iskrystaller fra udstødningen medføre, at de små vanddråber i skylaget øjeblikkeligt fryser til is på de nye iskrystaller.

Processen breder sig i en cirkel væk fra det punkt, hvor flyet fløj gennem skyen, og de små ispartikler falder ned som snefnug, der dog når at fordampe i stor højde.

Senest blev der set et faldstribehul over København 4. oktober 2018, og tilbage i 2016 blev der også observeret fascinerende faldstribehuller over Øresund både 3. januar og 25. september.

Mørke striber i skyerne

Ikke nok med at der opstod det fascinerende faldstribehul, så blev der flere steder også set lange, smalle skygger i skydækket.

Her skal forklaringen også findes i luftfarten. Fly i stor højde danner såkaldte 'contrails' - eller 'kondensstriber' på dansk - efter sig, og især hvis luften er fugtig, kan disse blive på himlen, længe efter flyet har passeret.

Disse kondensstriber befinder sig i 10-11 kilometers højde, hvor flyene flyver, og ligger derfor i en markant større højde end altocumulusskyerne.

Derfor er den simple forklaring på de mørke skygger, at man ser kondensstribernes skygge på skyerne nedenunder, som så kan betragtes fra overfladen.

Torsdag bliver vejret stort set skyfrit - og der er dermed ikke mulighed for at se de specielle fænomener i dag.