Vejr

Pilot fangede vejrfænomen på sjældent billede

Bag vindmøller dannes der usynlig turbulens, og hvis vejret er optimalt, kommer de smukke mønstre til syne.

Der er mere mellem himmel og jord, end man kan se med det blotte øje - men nogle gange hjælper naturen til. På bagsiden af en vindmølle dannes en masse usynlig turbulens, og under helt optimale forhold kommer de smukke mønstre til syne.

Det kræver en tåge, der ligger i den helt perfekte højde, og så en årvågen pilot, der passerer vindmøllerne i præcis rette tid. Sådan en kombination lå denne uge over vindmølleparken ud for Anholt, hvor pilot Mark Finn-Kelcey fra Sun-Air var på vej hjem mod Aarhus på ruten fra Gøteborg.

Tæt tåge hvirvles op

- Opklaringen var kommet ind over Djursland, men tågen lå stadig tæt over vandet og blev hvirvlet op af vindmøllerne, fortæller han.

Flyet var på automatpilot, og de ventede på at kunne flyve ind til lufthavnen i Tirstrup. Det er ikke første gang, at han har set fænomenet fra cockpittet, men det er første gang, at han har fået fanget det med sin mobiltelefon.

- Vi ser det en gang imellem, når enten skorstene eller vindmøller stikker op af meget lav tåge, men det kan være svært at fange et godt billede. Man har også andre ting at lave, når man flyver, men her var det solskin, og der var ikke så meget at lave, da vi passerede, siger han.

Kræver helt særlig tåge

Meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt fortæller, at der er tale om et flot øjebliksbillede. Langt de fleste dage vil der intet kunne ses, og selv på tågedage kræver det, at tågen har den helt rette tykkelse:

- På en dag som i dag ville man ikke kun se noget overhovedet, og havde tågen været bare lidt tykkere, havde man ikke kunnet se møllerne.  

Han forklarer, at mens billedet blev taget, var temperaturen helt oppe på 15,8 grader på Djursland, hvor Mark Finn-Kelcey havde observeret opklaring, mens der på tågede Anholt under 50 kilometer væk ikke var mere end fire-fem grader varmt.

Trækker et spor i luften

Den lidt mere tekniske forklaring er, at møllevingerne tvinger luften ned bag sig. Da luften oppe er tør og usynlig, og tågen er fugtig og grå, blandes de to, så det ser ud som om, der bliver trukket et spor efter møllerne, selvom det naturligvis er luften og ikke møllerne, der bevæger sig.

Billederne viser ifølge Sebastian Pelt også, hvorfor man ikke sætter vindmøller op på en lang række. Den forreste mølle vil simpelthen stjæle energien fra dem bag sig.

- Vindmøllers placering er virkelig noget, der bliver tænkt igennem. Når man ser en vindmøllepark oppefra, står de i nogle særprægede mønstre for at skygge mindst muligt for hinanden, forklarer Sebastian Pelt.