Vejr

Bandet Folkeklubben tager fat i vores fælles nationaldepression

For populær musikgruppe er årstiderne en inspirationskilde, der minder om en god sang.

Bandet Folkeklubben slog den melankolske tone an, da de skrev nummeret ’Men ikke endnu en vinter’, men de ramte også en følelse, folk kan nikke genkendende til. I sangen synger forsangeren Kjartan Arngrim blandt andet:

- Giv mig tredje verdenskrig på et fad, men ikke endnu en vinter.

Kjartan på kirkegården

Man er med andre ord ikke i tvivl om, at perioden fra december til og med februar ikke er favoritårstiden for bandet. TV 2 Vejret har sat forsangeren med det lidt plagede forhold til den mørke årstid i stævne på Vestre Kirkegård. Så er scenen sat for et interview om de dystre følelser, vinteren kan sætte i gang.

- Vinteren og mørket minder os om vores egen dødelighed. Alt visner, og fuglene skrider, fortæller Kjartan Arngrim. Smilet afslører dog, at han ikke tager det hele så tungt, at vi behøver at være bekymrede.

Katastrofer, ja tak, men bare ikke vinter

Sangen handler da også i lige så høj grad om vores livsvilkår i en verden, hvor alting accelerer, og nogle ting måske også er på vej ud af kurs.

- Vi moderne mennesker kan klare alt i verden. Trump, Brexit og finansmænd, der vil i Folketinget. Klimakatastrofer. Alt det kan og skal vi klare, men vinterens komme slår os fuldstændig omkuld hvert eneste år, siger Kjartan Arngrin.

Det store fælles suk

Han afviser faktisk, at de har fundet på omkvædet "Men ikke endnu en vinter":

- Vi har bare sat ord på det kollektive suk, der lyder fra samfulde fem millioner danskere hvert eneste år, når vinteren står for døren.

Finder inspiration i vejrets skiften

Sangen udkom lige i slutningen af sidste års rekordsommer. Der oplevede bandet ikke megen resonans i forhold til sangens budskab.

- Vi udgav sangen oven på den her evige sommer, vi lige havde haft, og så sagde folk, at det var dårlig timing. En uge efter, da det  hele var slået om, kom de og sagde: "Nu ved jeg lige, hvad I mener", fortæller Kjartan Arngrim.

Selvom vinteren kom, var den trods alt mildere end normalt. Sådan er det jo som bekendt så svært at spå om vejret. Den uforudsigelighed er god inspiration for Folkeklubben.

- Vejret er i virkeligheden en gave til sangskrivningen. En god sang er lige som et årstidsskift. Den får verden til at fremstå i et andet lys. Sådan er sangskrivning, når det er bedst, siger Kjartan Arngrim.