Vejr

Skovbrand danner ildsøjle mod himlen i Australien

Under skovbrande kan der opstå hvirvlende vinde, der suger ilden op og får den til at danse.

En søjle af ild, der rækker op mod himlen, er et imponerende skue. Det kendes som en firenado, og sådan en indfangede Thomson Brook fra Southamptons frivillige brandværn under en skovbrand sidste uge i det vestlige Australien.

- Der er flere ting, der skal gå op i en højere enhed, for at en firenado kan opstå, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

Suger ilden op

Grundlæggende er en brand et lille vejrsystem i sig selv. Varmen skaber en opadgående luftstrøm og et lavtryk, der trækker luft ind. Og under optimale forhold danner det en hvirvel, der kan suge flammer med op, så den nærmest danser hen over det brændende område.

Australien er ramt af usædvanlig hård tørke med rekordhøje temperaturer og har dermed også en lang række større og mindre naturbrande.

Mere fire end nado

Selvom fænomenets navn er en sammentrækning af det engelske ord for ild og ordet tornado, har den set fra meteorologens stol ikke meget med en tornado at gøre. Den har formen og rotationen tilfælles med tornadoen, men hvor tornadoen dannes oppefra af uvejrsskyer, kommer ildsøjlen nedefra.  

- Hvis du spørger mig, skulle det hedde en fire devil. Den er nemlig mere beslægtet med en såkaldt dust devil end en tornado, siger Sebastian Pelt.

Hvirvlende vinde

En dustdevil opstår, når solen har varmet jorden tilstrækkeligt op til at skabe en opstigende luftstrøm, der suger støv med op. Sådanne små hvirvelvinde ses også i Danmark.

På videoen ses også, at det er lokalt over branden, at firenadoen bevæger sig rundt. Udenom ser vejret fint ud.

Stort område opslugt af ilden

Branden bredte sig til et mere end 32 kvadratkilometer stort område, før det lykkedes brandfolkene at få den inddæmmet. Ingen personer kom noget til, men fire biler og fire fårestalde gik til i flammerne.

- Det ligner noget fra en science fiction-film, men man skal huske på, at det er selve branden, der er det farlige her. Det er ikke sådan, at den pludselig river sig løs af branden og begynder at flyve rundt, fortæller Sebastian Pelt.