Vejr

Forbipasserende opsamler fisk fra gaden under uvejr i Malta

Høje bølger rammer bygning i byen St. Julian's på Malta. 24. februar 2019.  Darrin Zammit Lupi / Ritzau Scanpix

Et kraftigt uvejr med voldsomme bølger og oversvømmelser kulminerede tidligere på weekenden med vindstød på op på 191 km/t.

Voldsomt vejr har hærget henover weekenden i den centrale del af Middelhavsområdet, hvor hustage er blevet revet af bygninger på Balkan og lastbiler, træer og containere er væltet.

Lørdag gik det værst ud over Balkan og i Adriaterhavet - i nat stod Syditalien for skud - og i dag har de værste vinde ramt Malta.

This is incredible!!! Hundreds a large fish are being washed ashore with the storm and everyone is stopping to pick up fish !!!

Posted by Rene Rossignaud on Sunday, February 24, 2019

Helt spektakulært kunne man i Xemxija, på det nordlige Malta, opleve, at fisk blev kastet op på vejene på grund af de høje bølger. Derudover efterlod uvejret væltede lastbiler og træer. Andre steder var der oversvømmelser og haglglatte veje.

I forbindelse med den kraftige nedbør faldt temperaturen til 2 grader, og haglbyger gjorde kortvarigt nogle veje helt hvide.

I videoen oven for kan du se, hvordan se så ud under uvejret, da folk samlede fisk op fra gaden.

Uvejret skyldtes et hidsigt lavtryk i Middelhavet mellem Malta og Libyen, hvor det blæste og regnede voldsomt på nordsiden af lavtrykket. Søndag morgen lå Malta lige i skudlinjen for de kraftigste vinde, så Maltas nord- og østvendte kyster oplevede de mest voldsomme bølger.

Analyse af vejrsituation ved Malta i morges klokken 7

Det samme lavtryk lå tidligere på weekenden længere mod nord, hvilket resulterede i den på Balkan så kendte Boravind.

Det er en faldvind, som trækker større luftmængder fra Balkanbjergene ned gennem dalene til Adriaterhavet. Den store mængde luft, der hurtigt blev transporteret gennem de smalle dale betød, at man lørdag observerede vindstød på 191 kilometer i timen nær Split i Kroatien.

Det svarer til de vindstød, der hærger ved en kategori 3 orkan. Man har derfor i Kroatien og Bosnien-Hercegovina også oplevet ødelæggelser som følge af de kraftige vinde.