Vejr

Første sommerdag i Europa giver varmerekord i Barcelona

Sommervarme i det nordlige Spanien (Arkivfoto). GONZALO FUENTES / Scanpix Denmark

Vi skal dog endnu vente nogle måneder før sommeren også kommer til Danmark.

For første gang i år fik vi fredag en sommerdag i Europa, da temperaturen i det nordlige Spanien steg til over 25 grader.

Varmest var det fredag eftermiddag i La Vall de Bianya i en dal på sydsiden af Pyrenæerne, hvor temperaturen nåede 25,4 grader.

Næsten ligeså varmt var det i det nærliggende Girona, hvor termometeret viste 25,2 grader.

De høje temperaturer er usædvanlige for årstiden i Nordspanien. Normalt er det i den sydlige del af Spanien, man først kommer over 25 grader. 

Ny varmerekord i Barcelona

I Barcelona satte man således en ny varmerekord, da der ved Fabra-observatoriet i den nordvestlige del af Barcelona blev målt 22,2 grader.

Dermed slog man den gamle februarrekord på 21,8 grader sat den 13. februar 2016. Det oplyser meteorolog Enric Agud fra den spanske TV-station TV 3 Barcelona til TV 2 VEJRET.

Målingerne ved Fabra-observatoriet går tilbage til 1914.

I Girona var man med sommervarme tæt på at sætte ny rekord. Her manglede der 0,3 grader op til februarrekorden på 25,5 grader sat i 2007.

Højeste temperaturer i det nordlige Spanien den 22. februar 2019.

Varmen kom i en fønvind bag Pyrenæerne

Den usædvanlige varme i Nordspanien kom som en kombination af en relativ varm luftmasse over Sydvesteuropa, hvor det nordlige Spanien i en svag nordvestenvind lå i læ bag Pyrenæerne.

Herved opstod en fønvind, der udtørrede og opvarmede luften på sin vej ned ad bjergkæden, der ligger på grænsen mellem Frankrig og Spanien.

Ud over at give temperaturer over 25 grader var luften også knastør. I Girona havde man fredag eftermiddag en luftighed på blot 18 procent.  

Vi skal vente lidt endnu før sommeren kommer til Danmark

Selv om vi har udsigt til lunt forårsagtigt vejr herhjemme, skal vi vente nogle måneder før vi kan gøre os forhåbninger om også at få årets første sommerdag.

Normalt ser vi først i maj måned temperaturen runde de 25 grader i Danmark.

Sidste år kom sommeren dog endnu tidligere, da vi efter en kold februar og marts allerede den 19. april fik årets første sommerdag, da temperaturen steg til 26,7 grader.

Det var den tidligste sommerdag i Danmark i 54 år kun overgået af sommerdagen den 17. april 1964, hvor vi havde den tidligste sommerdag i dansk vejrhistorie.  

Og går det, som det har gået i alle somre siden 1873, behøver vi ikke frygte, at sommerdagene udebliver. I 2004 var det dog lige ved og næsten, da vi skulle vente helt frem til den 30. juli, før termometeret for første gang nåede over 25 graders varme.