Vejr

Skyerne trak gråt tæppe hen over Hanstholm

En opmærksom seer indfangede et helt skarpt frontsystem, der tegnede sig på himlen.

Det var et imponerende syn, der mødte Mathias Skinnerup Jensen, da han torsdag var på vej hjem til Hanstholm efter en tur til Thisted med sin bror. Til venstre var himlen klart blå og til højre lå et gråt skydække. Grænsen mellem de to lå skarpt skåret hen over himlen.

- Ude ved lufthavnen ved Tved lignede det, at vi havde et fjeld med sne på oppe i Hanstholm, fortæller han.

Legetøjshuse i klitterne

Da han og broderen kom tættere på, vurderede de, at der var tale om havgus, der var på vej ind over land. Det betagende skue fik ham til at finde telefonen frem for at fotografere ud over klitterne, hvor de fiskeindustrielle bygninger lignede legetøjshuse under den massive sky. 

- Det var den kontrast, jeg syntes var flot. Vi kørte ud til skrænten og tog et par billeder, inden vi kørte hjem. Det så helt vildt ud, siger han.

Flere holdt øje med himlen

Lidt længere oppe ad vejen til højre for fiskemelsfabrikken, der ses på Mathias Skinnerup Jensens billede, stod Vibeke Røge Christiansen.

Hun var også blevet betaget af synet, som hun også indfangede og sendte til TV 2 Vejret.

Kold og varm luft danner skarp front

Et par minutter senere var skydækket trukket ind over land, og alt var almindeligt gråt i gråt. Billedet sendte Mathias Skinnerup Jensen til TV 2 Vejret, hvor meteorolog Jens Ringgård Christiansen dog må konstatere, at der er tale om et andet fænomen end havgus.

- Selvom det ved første øjekast kan ligne havgus, er det ikke tilfældet her. Når man ser nærmere efter, er der fin sigtbarhed under skyen. Havgus er tåge fra havet, og det kan det derfor ikke være her, forklarer meteorologen, der siger, at det mere ligner en såkaldt gustfront. Dette skulle dog kunne ses på data fra vindmøllerne, og det er ikke umiddelbart tilfældet. Derfor konkluderer han, at der er tale om kold luft, der kiler sig ind under varmere luft.

- Det skaber en smuk markant skygrænse, men er helt uden dramatik, slutter han.