Vores jord

Stort klimafænomen på vej i en blid udgave

2019 bliver et El Nino-år, men ikke så voldsomt som tidligere år.

El Nino er et af verdens vigtigste vejrfænomener. For indbyggere i udviklingslandene kan den gøre forskel på mad på bordet eller ej, og generelt har den en udløsende effekt på ekstremt vejr over hele kloden. El Nino indfinder sig med to til syv års mellemrum, og nu er det ifølge de amerikanske myndigheder tid igen.

I en tid med mange vejrekstremer er det dog ifølge USA’s National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, en bemærkelsesværdig fredelig El Nino denne gang.

Svag El Nino

- De nuværende observationer og klimamodeller indikerer, at denne El Nino bliver svag. Vi forventer ikke signifikante følger resten af vinteren eller ind i foråret, fortæller NOAA’s vicedirektør Mike Halpert.

Han forventer imidlertid, at årets El Nino vil få en vis indflydelse på vejret i især den sydlige del af USA, selvom den ”halter lidt afsted” i år.

El Nino udløses af temperaturudsving i overfladevandet i den østlige del af Stillehavet henover Ækvator.

- Det er et fænomen, der er svært at forklare på en enkelt måde. Det er et sammenkoblet system mellem havet og atmosfæren, der påvirker vejret over et stort område og over en længere tidsperiode, siger TV 2 Vejrets's meteorolog Sebastian Pelt.

Varme år

Sidste El Nino i 2016 var en af de kraftigste, meteorologerne har kendskab til, og den kan have været med til at gøre året til et af de varmeste år nogensinde.

- År med El Nino er typisk ekstremt varme år globalt set. Derfor kan man forvente, at 2019 igen kan blive et af de helt varme år, fortæller Sebastian Pelt.

Færre orkaner

I år med El Nino er der normalt lidt færre orkaner, og faktisk har El Nino typisk en positiv økonomisk effekt i USA, der bliver ramt mindre af de ødelæggende uvejr, samt landbruget har gavn af færre tørkeperioder.

NOAA har beregnet sandsynligheden for, at El Nino vil fortsætte gennem hele foråret til 55 procent. Som udgangspunkt forventer de, at den vil vare mellem tre og fire måneder.

El Nino betyder ”drengebarnet” på spansk, hvilket henviser til den nyfødte Jesus, da El Nino normalt indfinder sig ved juletid.