Vejr

12,7 grader - vi har den varmeste dag så tidligt på året i 17 år

Helt usædvanlig forårsvarme har fredag ramt Danmark.

Lun luft er fredag strømmet op over Danmark, og den har sammen med solrigt vejr givet os en forårsagtig dag med temperaturer, der flere steder i landet har været over 12 grader.

Højeste temperatur så tidligt siden 2002

Varmest har det foreløbigt været i Odense og i Ødum i den østlige del af Jylland, hvor termometeret først på eftermiddagen har vist hele 12,7 grader.

Dermed oplever vi lige nu den varmeste dag så tidligt på året siden 2002.

Dengang nåede temperaturen allerede den 2. februar helt usædvanligt op på 13,3 grader. Ikke siden har det været varmere på denne tid af året.

Heller ikke i januar har det siden målingerne begyndte i 1873 været varmere. Varmerekorden for januar lyder på 12,4 grader og er målt i 2005. 

Forårsvarme flere steder i landet

Ikke kun i Odense og Ødum har det været forårsagtigt varmt.

I Horsens har man målt 12,6 grader, i Billund har det været 12,2 grader varmt og i både Store Jyndevad i Sønderjylland og i Karup i Midtjylland og i Tirstrup på Djursland har termometeret vist 12,0 grader.

Højeste temperaturer den 15. februar 2019.

Usædvanlig varme for årstiden

Det er helt usædvanlig varme for årstiden - her midt i februar måned.

Der er med 12,7 grader fredag målt temperaturer på mere end 10 grader over det normale. Den gennemsnitlige dagtemperatur i februar er 2,2 grader.

Fredagens temperaturer svarer til en normal dagtemperatur i april måned.

Der er dog et stykke op til den absolutte varmerekord for februar, der dog er målt ni dage senere på måneden - den 24. februar i 1990 -  hvor temperaturen i København nåede 15,8 grader. 

Blæste hele vejen fra De Kanariske Øer 

Den forårsagtige varme, kom frem til Danmark mellem et stort højtryk over Mellemeuropa og en kæde af lavtryksområder over Atlanterhavet, som lod varm luft strømme hele vejen fra området nær De Kanariske Øer og videre mod nord til De Britiske Øer og Nordvesteuropa, hvorfra luften nåede frem til Danmark.

Vejrkort for fredag den 15. februar: Varm luft strømmer fra området omkring De Kanariske Øer uhindret mod nord.

Det er stort set den optimale vejrmæssige opskrift på, hvorledes varm luft kan nå Danmark.

På sin vej mod nord gav den varme luftmasse fredag 22 graders varme i Bilbao i Nordspanien, mens man i Biarritz i det sydvestlige Frankrig havde 23 grader.

I Tyskland, hvor man ligesom i stort set resten af Vesteuropa lå badet i sol, nåede man i Ruhrområdet 19 grader, og så langt mod nord som i Hamborg måltes fredag eftermiddag rekordhøje 17 grader.

Satellitbillede fra fredag den 15. februar klokken 13.