Vejr

Valentinsdag er hjerternes dag - her er naturens egne imponerende varianter

Søer, øer, skyer og gletschere - alle med form som et hjerte.

Valentinsdag er hjerternes dag, og dem finder man helt naturligt mange steder på Jorden, på himlen og i rummet.

Vi har samlet nogle af de mest imponerende hjerter naturen byder på. Hjerterne er foreviget fra bjergtoppe, fly, satellitter og rumsonder.

Hjerte på Mars

Hjerte på Mars.

På den nordlige del af Mars i området Arabia Terra finder man et lille hjerteformet område på blot en kilometer i diameter.

Hjertet er dannet i forbindelse med et mindre meteornedslag, hvor meteorkrateret ses i den nederste del af hjertet.

Meteoren formodes at have blæst det mørkere materiale på Mars’ overflade væk og dannet det lyse hjerteformede område.

Billedet er taget i maj 2010 af NASA’s rumsonde Mars Reconnaissance Orbiter.

Hjerte bag Robinson Crusoes ø

Hjerte bag Robinson Crusoes Ø.

Den 2. februar 2019 kunne man fra NASA’s Aqua-satellit se en opklaring forme sig som et stort hjerte bag Robinson Crusoes Ø i Stillehavet 700 kilometer fra Chiles kyst.

Øen, der er næsten 1000 meter høj og ligger i øgruppen Juan Fernandez Øerne, dannede en karakteristisk hvirvel på sin læside. Denne type hvirvler betegnes som von Kármán-hvirvler.

Hjerteformet sø i Shangrila

Hjerteformet sø i Shangrila.

I den nordligste del af Pakistan finder man den hjerteformede Shangrila Sø.

Det er er et populært ferieområde, der blev etableret i 1983 og navngivet efter James Hiltons bestseller Lost Horizon, hvor overlevende efter et flystyrt på et kloster oplever en overflod af frugt, blomster og et idyllisk landskab. Stedet hedder Shangrila, der er det tibetanske ord for ’himlen på jorden’.

Plutos store hjerte

Plutos store hjerte.

På dværgplaneten Pluto finder man det, der betegnes som Plutos hjerte. Det er en stor slette af frosset nitrogen og metan.

Billedet af hjertet, der har en diameter på 1600 kilometer, blev taget af rumsonden New Horizon, da den i juli 2015 passerede forbi Pluto.

Det officielle navn på Plutos hjerte er Tombaugh Regio opkaldt efter den amerikanske astronom Clyde Tombaugh, der i 1930 opdagede Pluto.

Hjerteformet gletscher

Hjerteformet gletscher.

Da et af NASA's fly i Operation IceBridge i marts 2017 fløj hen over kanten af Grønlands Indlandsis i Nordvestgrønland fremstod gletscherfronten som et hjerte.

Tordenbyge ved Florida lignede et hjerte

Tordenbyge ved Florida lignede et hjerte.

Den 1. juni 2011 kunne man fra den amerikanske GOES-13 satellit se en kraftig tordenbyge ud for Floridas kyst, der havde form som et hjerte.

Hjerteformet mangrove i Ny Kaledonien

Hjerteformet mangrove.

I Stillehavet finder man på hovedøen Grand Terre i Ny Kaledonien et område med mangroveskov, der byder på et af Jordens mest berømte hjerter.

Fotografen Yann Arthus-Bertrand har det imponerende hjerte fra mangroven på forsiden af sin bog ’Jorden set fra himlen’.

’Voh-hjertet’, som det også kaldes, er en fire hektar stor lysere del af mangroven, der ligger ud til en lagune på den nordvestlige del af Grand Terre.

Hjerte af lava

Hjerte af lava.

Flydende lava fra vulkanen Kilauea på Hawaii dannede i 2017 et hjerte – og hvis man ser godt efter, vil man se hjertet blive holdt i en hånd.

Koralrev formet som et hjerte

Koralrev formet som et hjerte.

Ud for den australske østkyst finder man ved Hardys Reef dette hjerteformede koralrev.

Det er en del af verdens største koralrev – det 2000 kilometer lange Great Barrier Reef.

Pingvin med hjerte på brystet

Pingvin med hjerte på brystet.

Vi slutter af med et billede fra Verdens koldeste kontinent, Antarktis, hvor en pingvin havde et lille fint hvidt hjerte på sit bryst.