Vejr

Voldsom snestorm ramte Nordtysklands højeste bjerg

Det lidt over 1000 meter høje bjerg Brocken har et af Nordeuropas mest barske klimaer. En snestorm lukkede i weekenden for al togtrafik.

Normalt forbinder man det lille bjergområde Harzen i Tyskland med busture til små hyggelige byer, vandreture og skiferie for de, der synes Alperne er en lidt for stor mundfuld.

Bjergområdet, der i luftlinje blot ligger lidt over 300 kilometer fra Danmark, kan dog byde på voldsomt vejr.

Tog til Brocken aflyst i to døgn

I weekenden og i starten af denne uge blev Brocken, der med sine 1145 meter er det højeste bjerg i Harzen, ramt af en voldsom snestorm, der med over en halv meter sne og vindstød langt over grænsen for orkan rasede i flere dage.

Med sne og snefygning var alle tog til toppen af Brocken aflyst både søndag og mandag. 

Jernbanen og den lille banegård på toppen af Brocken lå i to døgn begravet i flere meter høje snedriver, og først tirsdag lykkedes det at få ryddet jernbanesporene og få fræset sig vej gennem sneen, så der atter kunne køres på 'Brockenbahn'.

Damptoget, som kører op til Brocken, er den eneste offentlige transportmulighed, hvis man vil besøge Nordtysklands højeste bjerg.

Dansk regnvejr gav snestorm på Brocken

Det voldsomme vintervejr kom i forbindelse med det lavtryk, som søndag passerede lige syd om Danmark, og gav den sydlige del af landet en regnfuld dag.

I Nordtyskland silede regnen ligesom herhjemme også ned hele søndag, mens temperaturen flere steder nåede ni grader.

Blot et par kilometer inde i Harzen lå temperaturen i højder på 600 meter på fire graders varme - og også her silede regnen ned.

På toppen af Brocken faldt nedbøren derimod udelukkende som sne ved temperaturer lige omkring frysepunktet.

70 centimeter sne på et døgn - og vindstød af orkanstyrke

Allerede lørdag aften begyndte det at sne på Brocken, og først mandag aften hørte snevejret op.

Fra søndag morgen og frem til mandag morgen faldt der på Brocken 69,6 millimeter nedbør, hvoraf de 60 millimeter faldt på 12 timer.

Det er nedbørmængder, der svarer til omkring 70 centimeter sne.

Samtidig med de store mængder sne var der storm i middelvinden og vindstød af orkanstyrke, og i næsten to døgn lå Brocken hyllet ind i skyer, som kombineret med det kraftige snefald nedsatte sigtbarheden til blot 20 meter.

Lørdag blev der på Brocken målt middelvind på 29 meter per sekund, der er stærk storm, mens vindstødene flere gange både lørdag og søndag blev målt til 38 meter per sekund. Orkan begynder ved 32,6 meter per sekund.

Efter den voldsomme snestorm målte man mandag aften en snedybde på 203 centimeter.

I Danmark betegnes det som snestorm, når der falder ti centimeter sne på seks timer, og det blæser med mere end ti meter per sekund. 

Først tirsdag var vinden aftaget så meget, at snerydningskøretøjer kunne få ryddet de enorme mængder sne - og damptoget kunne atter køre turister op og nyde udsigten fra Nordtysklands højeste bjerg.

Toget kørte fast i snedrive 

Det var anden gang i år, togtrafikken til Brocken måtte indstilles på grund af snestorm.

I starten af januar kørte toget med 40 passagerer fast i meterhøje snedriver. Passagererne blev evakueret fra det indesneede tog, som først efter flere dage blev gravet fri af snemasserne.  

Tæt på at have polarklima

Brocken, der på dansk er mere kendt som Bloksbjerg, har med sine 1142 meter sit helt eget ekstreme klima.

Det er det koldeste, mest blæsende og nedbørrige sted i den nordlige del af Mellemeuropa, hvor Brocken rager godt en kilometer op over det ellers flade Nordtyskland.

Med en middeltemperatur under frysepunktet fra november til marts ligger Brocken over trægrænsen, og kun to sommermåneder med temperaturer lige over ti grader gør, at man akkurat ikke har polarklima. 

Det er dog barske forhold, man mødes af på Brocken, der årligt byder på 1814 millimeter nedbør, som er to en halv gange så meget som i Danmark. En stor del af nedbøren falder som sne. Brocken har årligt 120 dage med snevejr. 

Den højeste vindhastighed på det stormomsuste bjerg er 73 meter per sekund, som et vindstød blev målt til under en storm 24. november 1984.

Derudover er Brocken indehaver af den lidet flatterende tyske tågerekord. I 1958 havde man hele 330 dage med tåge.