Vejr

Vejrværten trækker i trøjen – på øvelse med 70 soldater

To døgn i en iskold skov ved Skive skal hærde de unge konstabelelever inden med mødet med fjenden.  

Der er få mennesker, der har vejret så tæt inde på livet som en soldat, der skal kravle gennem mudderet en kold vinternat. Ellen Nybo Hansson fra TV 2 Vejret har fulgt virkelighedens basser i form af 70 danske konstabelelever på en frysende to døgn lang øvelse i en skov ved Skive.

Det er elevernes første rigtige øvelse, siden de begyndte på deres uddannelse til professionelle soldater i december sidste år. Nu skal teori omsættes til handling. På intet tidspunkt i løbet af de to døgn skal de indenfor, og det er bidende koldt. Perfekt vejr til en øvelse, mener kaptajn Steffen Svanhede fra HRU-kompagniet:

- Jo mere jeg kan putte på soldaten - at det er koldt, at det måske regner, at det er mudret og så videre - giver det den enkelte soldat mere overskud.

Vejret skal ikke være det vigtige

De barske forhold skal vænne soldaterne til at fokusere på modparten fremfor de ydre forhold. Vejret kan man som bekendt ikke gøre noget ved.

- Mange har levet en beskyttet tilværelse indendørs. Det duer jo ikke, at man bliver træt og ked af vejret og ikke har overskud til at kæmpe. Tværtimod er det vigtigt, at det ikke er vejrforhold, der bliver den yderste belastning, men den fjende, man står overfor, siger Steffen Svanhede.

Fiberpels skal holde soldaten varm

Konstabeleleven Benjamin Skade Van Brummelen leder i sin oppakning og finder hurtigt skatten i sækken.

- Så har jeg min elskede fiberpels, griner han.

Det viser sig dog hurtigt, at soldaterne ikke får problemer med at holde varmen. Da først de kommer i kamp, er det deres mindste problem.

- Adrenalinen pumper, og det kører bare. Du bliver lynhurtigt varm. Der er ikke noget med, at det er koldt eller noget som helst. Man vil ikke tabe. Det er sådan noget med, at det skal vi vinde, det her, fortæller en af de andre elever, Lasse Axelsen.

Sne og kulden

Da øvelsen nærmer sig sin afslutning, kan kaptajnen med tilfredshed konstatere, at de to døgn har budt på gode vinterlige udfordringer, som eleverne har håndteret med bravur.

- Det er gået rigtig godt på trods af kulden, den hårde jord og sneen, slutter Steffen Svanhede.