Vejr

Smeltevand danner magisk flotte huler på Island

Al luft er presset ud af isen, der fremstår klar som glas.  James Rushforth  / Scanpix Denmark

En britisk fotograf har udforsket krystalklare ishuler, der ligner noget fra en anden verden.

En glasklar verden - skinnende i sort, hvid og blå – åbenbarer sig på den britiske fotograf James Rushforths billeder fra den islandske gletsjer Breiðamerkurjökull. 

Han har besøgt de nærmest overjordisk smukke huler, der bliver skabt af smeltevandet om sommeren. Når det bliver koldere i vejret, fryser hulerne fast, og i perioden mellem november og marts, er det muligt at komme sikkert ind. 

- Det er en fremmedartet og magisk oplevelse at gå inde i og under gletsjeris, udtaler den 32-årige fotograf. 

Ingen bobler i isen

Det helt særlige syn skabes, fordi smeltevandet ikke indkapsler luftbobler, når det fryser igen. Dermed bliver isen helt glasklar, hvilket muliggør de mange sorte, blå og hvide nuancer. 

- Isen bliver fuldstændig gennemsigtig. Mørket i hulen gør, at den generelt vil fremstå sort, men når der kommer lidt lys ned, så spejler det sig og brydes på en helt anden måde end normalt i de arktiske egne. Her er isen hvid, fordi den indeholder masser af luft, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk. 

Dyrt at lave kunstigt

Han fortæller, at man i andre dele af verden forsøger at gøre naturen kunsten efter, når der for eksempel er isskulpturfestival, eller man i andre sammenhænge skal bruge helt klar is. Så forsøger man at lave isen på samme måde, hvor man har fået al luften ud af vandet, inden det fryser. 

- Det er noget, man med stort besvær prøver at efterligne, og som kun kan købes i dyre domme, siger Thomas Mørk, der er fascineret af synet:

- Det ser helt vildt ud. Det ligner noget, der kunne være med i en Alien-film.

Kun når hulerne er frosset til, er det sikkert at begive sig ind i dybet.
Det er svært ikke at tænke på Jules Vernes fortælling Rejsen til jordens indre fra 1864, hvor en lille gruppe begiver sig ned i en hule på netop Island.
Frossent smeltvand danner de nærmest magisk flotte huler på Island.
James Rushforth har vundet adskillige priser for sit arbejde som naturfotograf.
Det blå lys brydes på en helt særlig måde i den klare is.
De flotte huler sætter fantasien i gang.