Sådan er skivejret i Alperne og Skandinavien

Skiforholdene er generelt gode i både Alperne og i Skandinavien, og der er nysne på vej. Mængden af sol varierer derimod meget.

Titusindvis af danskere rejser de kommende dage til henholdsvis Alperne og de norske og svenske fjelde. Og her bliver de mødt af snedækkede bjerge og fjelde - og man kan også risikere at skulle køre i snevejr.

Alperne

Skiforholdene er generelt rigtigt gode i Alperne efter lange perioder med snevejr, og ind til videre ser vejret også fornuftigt ud til at begynde med. Stort set tørt vejr frem til søndag de fleste steder.

Sneen er allerede god, og fronter som giver regn i Danmark, giver sne i både Alperne og Skandinavien de kommende dage.
Sneen er allerede god, og fronter som giver regn i Danmark, giver sne i både Alperne og Skandinavien de kommende dage. Foto: Cyril Zingaro / Ritzau Scanpix

20 til 50 centimeter nysne hen over weekenden

Søndag og i begyndelsen af den kommende uge er der udsigt til en længere periode med sne og siden byger. I det store hele får alle skisportssteder sne.

En lavtryk med en tilhørende front passerer nemlig hen over Alperne fra vest mod øst i løbet af søndag og natten til mandag.

Både nord- og sydsiden af Alperne ser ud til at få sne, da lavtrykket bevæger sig hen over Norditalien og giver sne på de sydvendte skråninger.

Generelt skal man dog lidt op i terrænet for at finde sneen, for luften er ret mild, og man kan meget vel møde regnvejr nede i bunden af dalene.

Mandag og i den kommende uge bliver det koldere, når vinden drejer mod nordvest. Det giver til gengæld snebyger på nordsiden af Alperne.

Hør Andreas Nyholm fortælle om den generelle situation i Alperne og om detaljerne i videoklippet i toppen af artiklen.

Skandinavien

Uge syv ser ud til at byde på generelt fine forhold i Skandinavien, når blot vi kommer lidt ind i ugen.

I videoen herunder gennemgår Andreas forholdene i både Norge og Sverige..

Weekenden byder på snevejr, og så bliver det klarere i den kommende uge. Og koldere. Video: Thomas Mørk

To snevejr op til weekenden - snebyger i næste uge

Et lavtryk, som giver udbredt regn og vindstød af stormstyrke i Danmark torsdag, fører til udbredt snevejr over de norske og svenske fjelde natten til fredag.

Endnu et snevejr fra syd og sydvest rammer fredag og natten til lørdag, og så drejer vinden mod nordvest, når et højtryk i næste uge stabiliserer vejret.

Det betyder klart vejr i den første vinterferieuge med sol og enkelte snebyger på de nordvestvendte fjelde. Men også betydeligt koldere vejr.

Uge syv ser således ud til at byde på masser af sne både mod nord og syd, og de bedste solchancer finder man generelt i Skandinavien.