Vejr

Den magnetiske nordpol har sat farten op

Her ses britiske forskere på Nordpolen. De finder næppe vej med kompas, men hvis de gjorde, skulle de korrigere en hel del for misvisningen.    Martin Hartley / Scanpix Denmark

Kompasnålen peger gradvist længere og længere mod Sibirien, og det går hurtigere end ventet.

Den magnetiske nordpol har gennem årene reddet mange rejsende. Næsten overalt kan du med en magnetiseret nål finde op og ned på kortet. Men den magnetiske nordpol er i bevægelse. Faktisk flytter den sig nu hurtigere end forventet, og det har fået de amerikanske myndigheder til at fremskynde den planlagte korrektion af beregningsmodellen (WMM) med et år.

- Denne opdatering er uden for tidsplanen og falder før næste års officielle offentliggørelse af WMM2020. Opdateringen skal sikre sikker navigation for militære fartøjer, kommerciel luftfart, redningsekspeditioner og andre, der opererer omkring Nordpolen, skriver National Centers for Environmental Information.

Geografi og magnetisme

Modellen bruges til at korrigere målinger, så nord beregnes ud fra den geografiske nordpol og ikke den mobile magnetpol. Det er dog primært folk, der arbejder meget langt mod nord, der vil kunne mærke, at polen flytter sig. Jo længere mod syd, du kommer, desto mindre vil det kunne mærkes.

Hvis du til gengæld står så langt mod nord, som du kan, nemlig midt på den geografiske nordpol, vil du blive ledt mod Sibirien. Allerede når du kommer nord for den 55. breddegrad – som går igennem Danmark – begynder det dog at kunne mærkes.

- I langt de fleste tilfælde vil der ikke være nogen reel forskel for folk, der befinder sig under 55 graders nordlig bredde, siger geofysikeren Ciaran Beggan til CNN. Han er tilknyttet British Geological Survey, der laver modellen sammen med de amerikanske myndigheder.

Farten stiger

- Der er ikke noget nyt i det her. Den magnetiske nordpol har altid flyttet sig som konsekvens af, at jordens kerne bevæger sig. Den magnetiske pol bevæger sig for øjeblikket med 50-60 kilometer om året, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen, der også understreger, at det ikke har noget med klimaforandringerne at gøre. Det er processer langt inde i jorden, der er i spil her.

Den magnetiske nordpol flytter sig mellem fire og fem gange hurtigere nu end i perioden mellem 1900 og 1980. Der er dog ikke grund til bekymring i den forbindelse, siger Ciaran Beggan:

- Historisk set er det måske lidt usædvanligt, men ikke geologisk. Magnetfeltet flytter sig af helt naturlige årsager.

Accelerationen er opdaget ved at sammenholde store mængder data indsamlet fra satellitter rundt om jorden.

Kineserne opfandt kompasset

De ældste kendte kompasser stammer fra før dengang, Josef fik sagt "du er sød" til Jomfru Maria. Det kinesiske Han-dynasti havde kompasser allerede omkring Jesus fødsel plus minus et par hundrede år. Det menes dog, at de først begyndte at bruge dem til navigation omkring det 11. århundrede.

I dag bruges forskellige former for satellitnavigation, men kompasset er stadig vigtigt som et mekanisk hjælpemiddel, der ikke er afhængigt af strøm eller avanceret teknologi, hvis alt andet glipper.