Vores jord

Træt af sort strøm? Morten købte sin egen vindmølle

1466 danskere får nu deres helt egen grønne vindenergi fra en privat mølle i baghaven.

Der suser en masse energi lige omkring ørerne på os, og med en privat vindmølle kan du hente energien ned som billig og grøn strøm. En af dem, der har valgt denne løsning, er landmand Morten Iversen fra Sjællands Odde. For fem år siden fik han sin egen mølle som den første på odden. Siden er tre andre fulgt efter – på hans anbefaling.

- Vi bor på odden, og det blæser altid. Vi ligger på næsten samme vindstyrke som Vestkysten. Så var det en god mulighed for at få billig lys og varme i huset. Vi har et forholdsvis stort hus, og på den måde var det en god investering, fortæller han.

Klima og kroner

Gevinsten kan mærkes på bankkontoen, men også klimaet har gavn af Morten Iversens vindmølle. Når møllen snurrer i baghaven, futter der mindre kul af på det lokale kraftværk.

- Selvfølgelig har det en betydning, men det var ikke det primære, da vi satte den op. Det var økonomien, vi kiggede på først. At man kan gøre noget godt ved siden af er en god sidegevinst.

Løsningen kræver, at man som Morten Iversen har adgang til de åbne vidder. En mølle som Morten Iversens kan selvfølgelig ikke stå i det indre København, men der er også stor forskel på, hvor i landet i øvrigt man rejser en mølle.

- Der er ekstrem forskel på, hvor meget strøm en mølle laver. Det kan svinge 50 til 60 procent, forklarer Morten Iversen. De bedste steder er kystnære områder med den jyske vestkyst som det bedste sted.

Kan sælge strømmen

Møllen tårner sig bag Morten Iversens hus, og de første par gange, der var stormvejr, var han da også lidt bekymret.

- Det er klart. Når der var storme, kiggede man også lige lidt ekstra i starten. De første par gange er det lidt spændende, om den bliver stående, slutter han.

Her fem år senere er landmanden glad for sin mølle. Den laver 20.000 kWh om året, hvilket er en del over gennemsnittet for en almindelig husstand, der ligger omkring 4500 kWh om året. Strømmen han har til overs, kan han sælge.