Her er man stået op til sne søndag

16x9
Cirka fem centimeter nysne i Østerlars på Bornholm søndag morgen. Foto: Bolette Staalegard Rasmussen / Privatfoto

Visse steder i landet er man stået op til et snedækket landskab.

Selvom lørdagen endte grå hos de fleste, så er der steder, hvor landskabet i aftenen og nattens løb har ændret karakter til kridhvidt.

Et lavtryk fra det nordlige Tyskland har det seneste døgn bevæget sig mod nord - lige øst om Danmark, og fortsat sin kurs mod det nordlige Skandinavien. Som tilfældet er det med lavtryk, så har de tilhørende fronter givet nedbør til den østlige del af landet, som har været nærmest lavtrykket.

Her er størstedelen af nedbøren dog faldet som regn og slud ved temperaturer på cirka én til to graders varme.

Dermed har der temperaturmæssigt generelt ikke været langt til sne - og det er her, hvor selv små højdeforskelle kan blive afgørende for snedække.

Sne på toppen af Bornholm

Således kunne man søndag morgen opleve, at landskabet gik fra at være grønt til hvidt på kort afstand, hvis man kørte tværs over Bornholm. 

Langs kysterne faldt nedbøren som regn og slud, og lagde sig ikke på jorden, mens den hurtigt gik over i tøsne, så snart man kom lidt ind i landskabet - som også ligger højere.

På billedet øverst i artiklen fra Østerlars, ligger der omkring fem centimeter sne. Østerlars ligger i cirka 90-95 meters højde, og som tommelfingerregel falder temperaturen cirka én grad for hver hundrede meter, man bevæger sig op.

Derfor har den lille højdeforskel været nok til at få temperaturen til at falde, hvilket igen har banet vej for regulært snedække.

Nysne ved Bjerringbro den 3. februar 2019.
Nysne ved Bjerringbro den 3. februar 2019. Foto: Tage Svindt Lund Christensen / Privatfoto

Desuden har der i dele af Jylland, hvor der også har været langt fra havet, faldet lette snebyger søndag morgen. Her er der faldet omkring én centimeter nysne.

Ikke mere vinter i sigte den næste uge

Hvis man føler sig forbigået med sneen, så er der desværre ikke meget håb at knytte sig til i prognoserne for den kommende uge. Det vil langsomt blive mildere om dagen med temperaturer omkring fem graders varme, og nattemperaturer nær frysepunktet - og nedbør der vil falde som regn.

Til gengæld kan man i den vestlige del af Danmark se frem til en pæn søndag med en del solskin - og i eftermiddagens løb breder opklaringen sig langsomt videre mod øst, selvom det formentlig vil forblive gråt og overskyet længst mod øst.