Vejr

Ekstrem hedebølge giver Australien varmeste januar registreret

I Adelaide målte man temperaturer helt op til 46,6 graders varme.

Mens store dele af USA de seneste dage har været i dybfryseren, så er det højsommer på den sydlige halvkugle.

Det er ensbetydende med højtstående sol og generelt varmt vejr.

Det er dog ikke 'almindelig' sommervarme, som man den foregående måned har oplevet i Australien. Varmen har været så ekstrem, at der aldrig før i den meteorologiske historie i Australien er målt så varm en januar - eller måned - overhovedet.

Ifølge det australske bureau for meteorologi var gennemsnitstemperaturen for Australien som helhed over 30 grader for hele januar, hvilket betegnes som en helt ekstrem værdi.

Varmeste dag i Adelaide - overhovedet

Et af de steder i Australien, hvor man for alvor har fået den ekstreme hede at føle, er i Adelaide, som er hovedstaden i delstaten South Australia.

Her steg temperaturen 24. januar til et niveau, som ikke tidligere er målt i byen. Da varmen kulminerede, viste termometret ved den officielle vejrstation i byen hele 46,6 graders varme.

Endnu varmere var det 300 kilometer længere inde over land - her blev der i Port Augusta målt glohede 49,5 grader.

Det er blot 1,2 grader fra den absolutte varmerekord i Australien. Den lyder på 50,7 grader og blev sat 2. januar 1960 i byen Oodnadatta. Det er desuden også den højeste temperatur, der overhovedet er målt på den sydlige halvkugle.

Højtryk skyld i varme og mangel på regn

De ekstreme vejrforhold skyldes først og fremmest et usædvanligt vedholdende højtryk, som i størstedelen af januar har befundet sig syd for Australien.

Hermed er kold luft fra Sydpolen blevet hindret i at bringe svalende vinde til Australien.

Desuden har det medført vedvarende tørt vejr, hvormed der ikke er registreret så meget som én dråbe regn i Adelaide i hele januar. Det er ikke sket siden 1957.

Også Tasmanien blev ramt af den ekstreme varme. Her har man ligeledes oplevet den tørreste januar, der er registreret i de meteorologiske årbøger.

For Australien som helhed endte januar med 38 procent mindre nedbør end normalt.