Vejr

21 har mistet livet til ekstrem kulde - nu stiger temperaturen 40 grader

Efter at store dele af USA har været ramt af helt ekstrem kulde, vil temperaturen nu stige cirka 40 grader.

De seneste par døgn har arktisk kulde bredt sig ned over en stor del af det centrale og østlige USA. De ekstreme kuldegrader har ifølge The New York Times kostet mindst 21 mennesker livet.

Kuldefrembruddet betegnes som det mest markante i 25 år, og torsdag morgen viste termometrene flere steder ned til 40 graders isnende kulde.

Blandt andet er der muligvis sat ny kulderekord for delstaten Illinois, efter at der torsdag morgen blev målt -38,9 grader ved Mount Carroll. Målingen skal dog godkendes af de amerikanske meteorologer, før den officielt kan anerkendes som ny temperaturrekord for delstaten.

I Chicago nåede temperaturen ned på tænderklaprende -29,4 grader, hvilket kun er 3,4 grader højere end kulderekorden for byen, som blev målt 20. januar 1985.

Nu stiger temperaturen 40 grader

Efter at være henvist til temperaturer, som end ikke almindelige frysere formår at præstere, blæser særdeles mild luft de kommende døgn op over store dele af USA fra syd og sydvest.

Det vil henover weekenden sende temperaturerne på himmelflugt og ende med at give temperaturstigninger på mellem 30 og 40 grader.

Søndag, når mildningen kulminerer, ventes temperaturen i Chicago at nå op mellem 10 og 12 graders varme. Det er en forskel på op mod 40 grader på tre døgn.

Sammenligner man udelukkende dagtemperaturerne, vil det være en stigning på 35 grader - fra de -23 grader, der blev målt torsdag, til de forventede 12 grader på søndag.

Varm luft fra sydlige himmelstrøg

Den varme luft strømmer op over den nordøstlige del af USA fra syd og pumpes derop af et lavtryk over den vestlige del af USA.

På forsiden af lavtrykket sendes den varme luftstrøm fra Den Mexicanske Golf, og det afstedkommer de høje temperaturer.

Den pludselige varme kan formentlig give anledning til problemer med oversvømmelser, når store mængder sne og is på kort tid begynder at smelte.

Temperaturændringer kan blive endnu vildere i USA

Selvom det er et sandt varmefrembrud, man kan se frem til, er det før set, at temperatursvingningerne er omend endnu mere ekstreme.

11. november 1911 faldt temperaturen i Springfield i Missouri således 38 grader på blot tre timer, mens temperaturen 22. januar 1943 steg ubegribelige 27 grader på kun to minutter i Spearfish i South Dakota.

Her skyldtes den ekstreme temperaturstigning lokale vindforhold, hvor luft, der blev opvarmet efter passagen af et bjerg, ramte byen.