Vores jord

Trods vild vinter - Østrigs fremtid som skiland i fare

Skisporten i Østrig vil løbe ind i alvorlige problemer inden udgangen af dette århundrede.

Østrig og alperne begynder at kunne mærke klimaforandringernes konsekvenser. Når man lever af skisport, kan den globale opvarmning bogstavelig talt smelte levebrødet væk under fødderne på en.

TV 2 Vejret har mødt den østrigske meteorolog Marcus Wadsak fra den landsdækkende tv-kanal ORF. Han mener, at skisportsstederne stikker hovedet i busken i forhold til det varmere klima.

- Jeg kan mærke, at temaet ignoreres i mange regioner. Man bruger mere kunstig sne og pumper flere penge i udbygningen af pisterne. Men der skal gøres mere. Efter min mening gør man for lidt for at finde alternativer og forberede sig, siger han.

Hård vinter, varm fremtid

At tale om et varmere klima kan virke paradoksalt, når Østrig denne vinter har haft usædvanligt kraftige snefald og stor lavinefare, men klimaforandringerne betyder netop flere ekstremer i vejret. Og på langt sigt må Østrig forvente, at varmen fordriver sneen fra bjergene. Problemerne vil gradvist kravle op ad bjergsiderne.

- I første omgang gælder det de lavtliggende skiområder. De bliver ramt først. De må allerede nu kæmpe med, at det ikke altid sner nederst nede. I højereliggende områder som for eksempel Ischgl vil der gå lang tid, før man mærker, at det bliver sværere at få sne, forklarer meteorologen.

Større udsving end gennemsnittet

Klimaforandringerne er ifølge Marcus Wadsak mere udtalte i Østrig end mange andre steder målt ud fra det globale gennemsnit. De slår indtil videre hårdest igennem i sommermånederne:

- Vi er hårdt ramt. Vi mærkede det i høj grad i den utrolige sommer. Med temperaturer, tørke … Det har vi ikke set tidligere. Følgerne kan mærkes allerede nu.

Dårlig start på sæsonen

Selv om snefaldet denne vinter var kraftigt, var det så sent om at komme gang, at skisportsstederne havde en dårlig start på sæsonen. I starten kunne der kun stås på ski, fordi snekanonerne spredte deres hvide skyts ud over pisterne. Det var dog muligt at stå på ski, og den globale opvarmning har da heller ikke endnu gjort livet surt for skisportsstederne.

- Endnu mærker vi relativt lidt til det om vinteren. Foreløbig spiller klimaforandringerne en mindre rolle for vinterturismen og volder endnu ikke store problemer, siger Marcus Wadsak.

Sneen forsvinder

Det er dog kun et spørgsmål om tid. Når temperaturen generelt stiger, vil skisportsstederne komme til at lide under snetørke. Ikke nødvendigvis i år eller næste år, men det kommer til at ske.

- I løbet af dette århundrede bliver det problematisk. Vinterturismen bliver nødt til at tilpasse sig, slutter Marcus Wadsak.