Flere døde og skinner i flammer - advarsel om øjeblikkelige forfrysninger i USA

Amerikanerne kalder kulden for en "arktisk eksplosion".

Store dele af Canada og USA oplever i øjeblikket ekstrem kulde, som mange steder er den værste, man har set i 25 år.

Temperaturen var nede på -29 grader, da det ved 13-tiden dansk tid torsdag var koldest i Chicagos O'Hare-lufthavn. Det er 22 grader under normalen for den her tid på året.

Kulden har indtil videre kostet otte mennesker livet, og strømforsyningen er forsvundet hos mere end 10.000 borgere i byen. De lave temperaturer er dermed så farlige og har så store konsekvenser, at staten Illinois har erklæret undtagelsestilstand.

Illinois' guvernør, J.B. Pritzker, er den seneste i rækken af guvernører i USA's midtvesten, som har iværksat undtagelsestilstand. Pritzker kaldte tirsdag det aktuelle vejr for "potentielt historisk".

Arktisk kulde har taget store dele af USA og Canada i et jerngreb. Her er Chicago indhyllet i isnende kulde med -29 grader onsdag. Åbne vandområder i Lake Michigan, som byen ligger lige ud til, koger nærmest i det ekstreme vejr.
Arktisk kulde har taget store dele af USA og Canada i et jerngreb. Her er Chicago indhyllet i isnende kulde med -29 grader onsdag. Åbne vandområder i Lake Michigan, som byen ligger lige ud til, koger nærmest i det ekstreme vejr. Foto: Scott Olson / Ritzau Scanpix

Folk er blevet advaret mod at gå ud af deres hjem, fordi det er så koldt. Myndighederne advarer om øjeblikkelige forfrysninger i den arktiske luft.

Skoler og offentlige kontorer er lukkede, fly holdes på jorden, og adskillige toglinjer er indstillet. Men man gør alligevel en særlig indsats for at holde pendlertogene i byen kørende.

I de sidste par dage har man således set flammer stige op langs jernbaneselskabet Metras skinner i millionbyen Chicago, som ligger lige ud til den store sø Lake Michigan.

Tidligere hældte man olie ud langs skinnerne og satte ild til det. I dag har man gasdrevne og elektriske opvarmningssystemer langs skinnerne hos Metra i Chicago.
Tidligere hældte man olie ud langs skinnerne og satte ild til det. I dag har man gasdrevne og elektriske opvarmningssystemer langs skinnerne hos Metra i Chicago. Foto: Metra

Jernbaneselskabet sætter ikke ild til skinnerne som sådan, fortæller Metras talsmand, Michael Gillis, til CNN. Flammerne kommer fra et gassystem, som løber langs skinnerne og holder kritiske områder varme. Selskabet bruger også systemer med både elvarme og varm luft til at holde banelegemet isfrit.

- Så snart det er frostvejr, bruger vi det her system, udtaler Gillis.

Bruger man ikke varmen, risikerer man, at sporskifter fryser fast, og når det bliver så koldt, som det er i øjeblikket, krymper skinnerne også, så de risikerer at rykke sig selv i stykker i samlingerne mellem to skinnestykker. Skinnerne bliver simpelthen for korte.

I Danmark anvender man i henhold til Banedanmark lignende systemer med både gasopvarmede og elopvarmede sporskifter.

Forstyrrelser i polarhvirvlen har sendt kulde langt mod syd

Årsagen til det ekstreme kuldefrembrud i Nordamerika kan man paradoksalt nok blandt andet finde i en pludselig og markant opvarmning, som fandt sted højt oppe over Nordpolen i starten af januar.

Temperaturer i Nordamerika torsdag morgen dansk tid. Man fornemmer, hvordan en udposning af iskold luft langt fra nord er trukket ned mod USA. Temperaturen falder frem til i eftermiddag dansk tid.
Temperaturer i Nordamerika torsdag morgen dansk tid. Man fornemmer, hvordan en udposning af iskold luft langt fra nord er trukket ned mod USA. Temperaturen falder frem til i eftermiddag dansk tid. Foto: meteociel.fr

Opvarmningen var forbundet med en markant ændring af de normale vinde deroppe i det, man også kender som polar vortex eller polarhvirvlen.

En markant ændring i polarhvirvlen sender ofte kold luft langt mod syd nede ved jordoverfladen, og det sker typisk et par uger efter, at man ser ændringen i de øvre luftlag.

Det er forbundet med stor fare at færdes udenfor i den kulde, som i øjeblikket trækker ned over Nordamerika. Onsdag målte man -29 grader i Chicago, og her går to af byens beboere på den frosne Lake Michigan, som millionbyen ligger ud til.
Det er forbundet med stor fare at færdes udenfor i den kulde, som i øjeblikket trækker ned over Nordamerika. Onsdag målte man -29 grader i Chicago, og her går to af byens beboere på den frosne Lake Michigan, som millionbyen ligger ud til. Foto: Joshua Lott / Ritzau Scanpix

Og det er sådan en udposning af kold luft, man oplever i øjeblikket. Amerikanerne kalder det også et arctic blast. Oversat til dansk "en arktisk eksplosion".

I de kommende dage strømmer mild luft fra Stillehavet ind over USA, og derfor vil man opleve, at temperaturen stiger markant. Allerede senere i dag vil temperaturen stige i Chicago til omkring -20 grader og i morgen til lige under frysepunktet.