Arktisk kulde kryber helt ind i amerikanske huse

Metaldele i døre og vinduer fungerer som effektive kuldebroer.

Kulden kan være svær at holde ude, når den er så bastant, som den er i øjeblikket i store dele af USA og Canada.

Det så man ganske bogstaveligt i Iowa, da dørhængslerne inde i et hus blev dækket af rim.

I Minnesota, som ligger lige nord for Iowa, oplevede man noget lignende, da vridergrebet på en yderdør også blev dækket af rim. Igen på indersiden.

*World Weather* -46 °C in Minnesota, USA last night! Report: @joethomas73

Posted by Severe Weather Europe on Wednesday, January 30, 2019

Torsdag morgen viser termometrene mellem 30 og 40 graders frost i store områder af delstaterne Minnesota og Iowa, og den ekstreme kulde trænger nu også ind i staterne Wisconsin og Illinois.

I Chicago, som ligger i Illinois, kan det blive den koldeste morgen i vejrhistorisk tid.

Faktisk er det varmen, der forsvinder, og ikke kulden, der kryber ind

Man taler undertiden om, at "kulden går gennem marv og ben", og på billederne herover ser vi da også kulden trænge ind gennem metaldele. Tilsyneladende.

For rent fysisk går det hele dog den anden vej. Varmen forsvinder ud i kulden gennem hængslet og vrideren, som fungerer som kuldebroer - og derved bliver metaldelene iskolde inde i ellers lune huse.

Ekstreme temperaturforskelle på tværs af døren her har gjort hængslet iskoldt og dækket det af rim. Billedet er taget i den amerikanske delstat Iowa onsdag.
Ekstreme temperaturforskelle på tværs af døren her har gjort hængslet iskoldt og dækket det af rim. Billedet er taget i den amerikanske delstat Iowa onsdag. Foto: TheMadCatterFTW / Reddit

Polarhvirvlen sender arktisk luft langt sydpå

Årsagen til det ekstreme kuldefrembrud i Nordamerika kan man paradoksalt nok blandt andet finde i en pludselig og markant opvarmning, som fandt sted højt oppe over Nordpolen i starten af januar.

Opvarmningen var forbundet med en markant ændring af de normale vinde deroppe i det, man også kender som polar vortex eller polarhvirvlen.

En markant ændring i polarhvirvlen sender ofte kold luft langt mod syd nede ved jordoverfladen, og det sker typisk et par uger efter, at man ser ændringen i de øvre luftlag.

Og det er sådan en udposning af kold luft, man oplever i øjeblikket. Amerikanerne kalder det også et arctic blast.