Vores jord

Klimaforandringer truer grundvand flere steder i verden

Kinas hovedstad synker 10 centimeter om året, mens bygninger i Mexico City revner på grund af trækket på grundvand.

Grundvandet har enorm betydning for vores tilværelse på jorden. Mange byer er grundlagt ud fra det tilgængelige vand, men klimaforandringerne ligger ifølge Weather.com som en tidsindstillet bombe under grundvandet. Det tager nemlig mange år, før forandringerne slår igennem med fuld kraft, og derfor rammer de stigende temperaturer først grundvandet med mange års forsinkelse.

- Hver gang det regner, siver en del af vandet ned gennem jordsøjlen, og den proces tager her i landet de fleste steder mindst 30 år. Andre steder i verden kan det tage helt op til 10.000 år. Hvis du suger en masse vand op og ikke samtidig får samme påfyldning, tømmer du den ressource, der er dernede, fortæller klimatolog ved TV 2 Vejret Kasper Møller Nielsen.

Vander markerne med grundvand

Mindre nedbør giver et større træk på grundvandet, for det betyder, at der løber mindre vand ned, som kan blive til nyt grundvand med tiden.

- Rigtig mange steder i verden har man pumpet en masse grundvand op for at få livsnødvendigt drikkevand og for at vande markerne. Man pumper vandet op fra de helt store vandreservoirer langt under jorden, og da der hentes mere op, end der løber tilbage, tømmes de langsomt, siger Kasper Møller Nielsen.

Problemet rammer typisk områder, hvor man har i forvejen har udfordringer.

Befolkningstilvækst presser grundvandet yderligere

- Når klimaforandringerne kombineres med befolkningstilvækst, og man samtidig pumper mere grundvand op, end der genskabes, kan det på langt sigt blive meget alvorligt, fortæller Kasper Møller Nielsen.

Grunden til, at man nogle steder bruger grundvand til at vande markerne med, er, at man simpelthen mangler overfladevand til at vande med. Det ses i områder med meget tørt klima som Californien eller mange steder i Afrika og Asien.

Byerne synker

I Kina er trækket på grundvandet under Beijing så voldsomt, at byen synker 10 centimeter hvert år. I Mexico City er det endnu værre. Her synker dele af byen med over tyve centimeter per år.

- I Mexico City pumper de så meget vand op, at der kommer store revner i jorden, og bygninger forfalder. Revnerne er så store, at der for nogle år siden var en dreng, der blev opslugt i en af dem, beretter Kasper Møller Nielsen.

Jordens grundvandssystem er den største kilde til brugbart drikkevand, der findes.