Ekstremt kold morgen i Canada med -47,2 grader

16x9
Åbent vand koger nærmest i ekstrem kulde. Her er vi ved Niagara Falls, hvor vejret også er koldt i øjeblikket. Foto: Aaron Vincent Elkaim / Scanpix Denmark

Kulden er strengere i Canada, men til gengæld er den ikke så usædvanlig som i USA.

I disse dage er der stor fokus på usædvanligt koldt vejr i USA. Flere rekorder kan falde i det kuldefrembrud, som i øjeblikket er i gang.

Kulden kommer fra Canada, og her er det endnu koldere end i USA.

Onsdag morgen lokal tid målte man -47,2 grader i Key Lake i provinsen Saskatchewan, som ligger i det vestlige Canada og nord for de amerikanske stater Montana og North Dakota.

En tunge af iskold arktisk luft strømmer ned over det centrale Canada og videre ned over det nordlige og nordøstlige USA. Her temperaturer klokken 10 dansk tid onsdag formiddag.
En tunge af iskold arktisk luft strømmer ned over det centrale Canada og videre ned over det nordlige og nordøstlige USA. Her temperaturer klokken 10 dansk tid onsdag formiddag. Foto: meteociel.fr

Det er cirka 20 grader koldere end normalt for årstiden på de kanter.

Samme breddegrad som Nordjylland, men klimaet er et helt andet

Key Lake er en tidligere uranmineby, og den ligger i et område med enorme temperaturvariationer henover året. Den laveste målte temperatur i byen er -51,5 grader, mens den varmeste sommerdag sendte termometret op på 36 grader.

Byen ligger på samme breddegrad som Nørresundby, og grunden til, at det kan blive så meget koldere her, er, at klimaet er kontinentalt i modsætning til det danske maritime klima, og det giver typisk kolde vintre og varme somre.

Key Lake ligger i staten Saskatchewan i det vestlige Canada på samme breddegrad som Nordjylland.
Key Lake ligger i staten Saskatchewan i det vestlige Canada på samme breddegrad som Nordjylland. Foto: Dalux / Dalux

Key Lake ligger langt fra de store og varme verdenshave, og der ligger tilmed en stor bjergkæde mod vest, som effektivt beskytter det indre Canada fra milde vinde fra Stillehavet. Dermed kan kold luft fra de arktiske egne strømme uhindret ned over det centrale Canada og videre ned over USA.

Den absolutte kulderekord i Canada er på -63,0 grader, og den blev sat i Snag i Yukon 3. Februar 1947.

Til sammenligning er den absolut laveste målte temperatur i USA (undtagen Alaska) -57 grader, og mens den aktuelle kulde giver temperaturer omkring 20 grader under normalen i Canada, er det 20 til 30 grader koldere end normalt i dele af USA.