Vejr

Danske roere først i mål - Har krydset Atlanten

Mads Vangsø og Lasse Hansen har gennemført rokonkurrence tværs over Atlanterhavet og er kommet i mål som de første i deres klasse.

Det danske hold, Wolfpack Gym Team, kom her til eftermiddag i mål efter en nærmest ufattelig lang rotur over Atlanterhavet i Talisker Whiskey Atlantic Challenge. De to roere, den tidligere tv- og radiovært Mads Vangsø og kaptajn i hæren Lasse Hansen, kom ind som den hurtigste robåd i deres klasse. 

De to roere var tydeligt mærket af turen, som de begav sig ud på 12. december sidste år. Tynde og solbrændte, men glade, kunne de brøle sejren ud over havneindløbet ved Nelsons Dockyard efter syv uger til søs.

Vejret hjalp holdet i mål

Undervejs har de fået hjælp fra TV 2 Vejret til finde den mest optimale rute. Udover at skaffe de to roere sikkert over på den anden side, var det også en del af opgaven at hjælpe den danske båd ind som den første.

Holdet skulle hjælpes i mål ved at give dem Passatvinden i ryggen og få dem i de samme havstrømme, som i 1492 hjalp Columbus på hans færd ad samme rute.

Mads Vangsø og Lasse Hansen jubler efter at være kommet i mål Video: TV 2 Danmark

Men Atlanterhavet er en farlig dame at byde op til dans. De første fire dage var de begge alvorligt ramt af søsyge, og en uge efter afgang var det ved at gå galt. En bølge fik kortvarigt båden til at kæntre, men bådens konstruktion fik den på ret køl igen. Senere om natten knækkede en åre i det voldsomme vejr.

Lå underdrejet i stille vejr

Bådene i konkurrencen bevæger sig med fem til seks kilometer i timen, men undervejs har holdet haft flere dage, hvor vind og strøm stort set har forhindret fremdrift.

De to roere har trukket et mere end 4800 kilometer langt kølvand tværs over oceanet mellem Afrika og Amerika. Mellem den kanariske ø La Gomera og den caribiske ø Antigua har de taget mere end halvanden million åretag.

Første tomandsbåd i mål

Der sejlede 28 både ud på turens første dag. 14 af bådene er i mål, men de har alle haft flere roere om bord.

Talisker Whiskey Atlantic Challenge anses for at være verdens hårdeste rokonkurrence. Der har været flere mennesker på Mount Everest, end der har krydset et ocean i en robåd.