Vejr

Voldsomt uvejr rammer populært feriested i Tyrkiet

En kraftig skypumpe ud for Antalyas internationale lufthavn, den 26. januar 2018. Flere mennesker kom til skade i forbindelse med det voldsomme uvejr. - / Ritzau Scanpix

Lørdag blev Antalya i Tyrkiet ramt af et kraftigt uvejr med skypumper og store bølger.

Ligeså fredeligt og roligt vejret kan være i middelhavsområdet i sommerhalvåret, ligeså voldsomt kan det blive i efterårs- og vintermånederne.

Det måtte man lørdag sande i Antalya ved den tyrkiske middelhavskyst, da en stor del af kyststrækningen blev ramt af et særdeles voldsomt uvejr.

Kraftige tordenbyger trak op over kysten fra syd og ramte især den centrale del af den tyrkiske middelhavskyst hårdt.

Skypumper, skybrud, store bølger og vindstød af orkanstyrke

Det var et voldsomt vejr, som indbyggerne i den tyrkiske kystby blev udsat for. Kraftig vind fra syd sendte enorme bølger ind mod kysten, som det ses i videoen nedenfor. 

Da uvejret var på sit højeste, blev der målt vindstød på hele 37 meter per sekund, hvilket er et stykke over grænsen til orkanstyrke, som begynder ved 32,7 meter per sekund.

Severe windstorm on the coast of Antalya, Turkey today, January 26! Report: Severe Weather Turkey

Posted by Severe Weather Europe on Saturday, January 26, 2019

Samtidigt begyndte det at regne særdeles kraftigt, og i alt faldt der 124 millimeter regn i Antalya - heraf faldt 88 millimeter på blot 12 timer.

Som om det ikke var nok, blev der også dannet mindst én skypumpe nær den internationale lufthavn i byen.

Ødelæggelser i Antalya den 26. januar 2018, efter et meget voldsomt uvejr bevægede sig ind over byen fra syd.

Ifølge lokale medier kom 12 personer til skade, og derudover blev både busser og fly i området beskadiget af den voldsomme skypumpe.

Det ekstreme uvejr skyldes tilstedeværelsen af et større lavtryksområde, som blev dannet over det østlige Middelhav, da kold luft i stor højde bevægede sig udover det lune hav.

De kommende dage stabiliseres vejret efterhånden.