Vejr

Weekenden kan ende i snestorm - her får man op til 20 centimeter

Vi har udsigt til en særdeles barsk vinterweekend med sne og blæst, men usikkerheden er stadig meget stor, og det kan ende med regn flere steder.

Udbredt, tæt snevejr og en hård vind til kuling med kraftige vindstød og snefygning. Sådan lyder søndagens vejrudsigt for dele af Nordjylland, Østjylland og Sjælland.

Dermed er der stor risiko for barsk vejr med decideret snestorm og trafikale problemer til følge i weekenden.

Problemerne kan endda fortsætte frem til mandag morgen, når myldretidstrafikken sætter ind.

Lokalt kan der ligge op til omkring 20 centimeter sne mandag morgen, og mange har udsigt til mellem 10 og 20 centimeter sne hen over weekenden.

Men usikkerheden i vejrsituationen er stor, og nogle steder kan det ende med silende regn. Det kigger vi på om lidt.

Kraftig blæst i sne og frostvejr giver fygning

Først skal det handle om to snevejr lige efter hinanden.

For efter et forudgående snevejr fredag aften og natten til lørdag, som giver op til cirka fem centimeter sne, sætter et sekundært og intenst snevejr ind fra lørdag aften og hen over søndagen.

I henhold til de seneste prognoser vil man opleve det mest intense snevejr i Vendsyssel, på Djursland og i Nordsjælland. Det er her, at prognoserne forudsiger mellem 10 og 20 centimeter sne.

Her vil det tilmed blæse allermest, når sneen falder i temperaturer omkring frysepunktet, så her er risikoen for snefygning og snestorm også størst.

Man taler om snestorm, når der falder ti centimeter sne, og det blæser en frisk vind med snefygning, og det virker meget sandsynligt, at det kan ske.

Under alle omstændigheder bliver søndagsvejret barskt på de kanter med sne og blæst.

Snestormen kan blive til øsregnvejr

Længere mod syd og vest er historien en helt anden. I Sønderjylland vil man i overvejende grad opleve regn og slud hen over weekenden, og hvor grænsen går mellem regnen og sneen, er højst usikkert.

Mild luft blæser ind fra sydvest på bagsiden af snevejret, og efter snevejret sender nogle prognoser plusgrader og regn og slud helt op over Nordjylland og Nordsjælland i løbet af søndagen og natten til mandag og lægger derved en dæmper på snefygningen.

Andre prognoser lader kulden, sneen og fygningen råde over større dele af Danmark.

Og sådan er det i øvrigt ofte i sådanne vejrsituationer. Vi er blot i den situation, at Danmark ligger lige i det mest usikre område, og da vores land tilmed er så beskedent af størrelse, kan en vejrudsigt let gå i vasken, når snegrænsen flytter sig.

Sikkert er det dog, at mange står op til sne lørdag morgen, og vendelboerne kan også være sikre på en ny og stor omgang sne søndag.