Vejr

Større snevejr på vej fredag og i weekenden

Der vil falde sne i stort set hele landet fredag.

Efter en iskold tørvejrs-torsdag ankommer en front med sne fredag eftermiddag. Snevejret kommer fra vest og løber mod øst. Mest sne kommer der i Jylland. Her kan man forvente omkring fem centimeter sne i løbet af fredagen.

Snevejret begynder fredag eftermiddag i Jylland, og midt på aftenen vil der også komme sne på Fyn. På Sjælland vil snevejret begynde efter klokken 20 om aftenen, og ved midnatstid vil det sne i næsten hele landet.

Ti centimeter nysne i Nordjylland og isslag med ekstremt glatte veje andre steder

Snevejret vil fortsætte ind i nattetimerne i Nordjylland og på Sjælland. I Nordjylland kan man forvente op til ti centimeter nysne lørdag morgen, mens der på Sjælland lokalt kan være snedybder over fem centimeter.

Årsagen til snevejret er en varmfront. Så temperaturen stiger i løbet af aftenen og natten. Nedbørsformen begynder alle steder som sne, men som varmen presser på, skifter den karakter. Flere steder i Jylland og på Fyn vil sneen gå over i regn.

Nogle steder kan der komme isslag, som er den farligste nedbør, vi kender i Danmark. Det sker, når vi har såkaldt underafkølet regn. Det betyder, at regndråberne, som falder, er under nul grader. Så snart de rammer en overflade, bliver de øjeblikkeligt til is. Isen er helt gennemsigtig, og man kan derfor ikke se, at det er glat. Normalt når regnvand fryser, bliver det gråligt og derfor mere synligt.

I isslagssituationer skal man naturligvis være ekstra opmærksom i trafikken, men der er andre steder, isen kan drille endnu mere. Eksempelvis kan en trappe være ekstremt glat, uden man kan se det.

Både lørdag og søndag kommer der mere sne, men hvor våd eller hvid den bliver, er i skrivende stund meget usikkert.