Vejr

Salter du også forkert? Sådan får du bedst has på isen

Snevejret er på vej - danskerne kaster salt med løs hånd på deres fortov, men der findes en bedre metode.

Som husejer har du pligt til at holde dit fortov fri for is, og for langt de fleste betyder det et greb i saltspanden. Men det er ikke den smarteste metode, lyder det fra haveekspert Jesper Carl Corfitzen fra Bolius. Danskerne salter simpelthen forkert til skade for både miljø og hundepoter.

Han anbefaler, at man bruger saltlage i sin havesprøjte fremfor at strø almindeligt vejsalt ud på fortovet:

- Saltlage er både bedre og billigere end vejsalt mod et glat fortov. Man bruger væsentligt mindre, end når man går og drysser det ud, og så er det mere effektivt. Det går direkte ned i forbindelse med isen og smelter den direkte.

Brug mindre salt

Vejsalt er nok ikke den største udgiftspost i den almindelige husejers budget, men gevinsten gavner også miljøet og planterne ud til fortovet. Faktisk kan man spare op mod 40 procent salt ved at bruge lage i stedet for vejsalt i korn.

- Jeg tror, at de fleste har den tilgang, at salt ikke kan være særlig skadeligt, da det jo også er noget, vi kommer på maden, og det er et syn, vi skal have ændret på. Når vi bruger salt i store mængder, er det ligeså farligt som andre kemikalier ude i haven, siger Jesper Carl Corfitzen.

En del salt, fire dele vand

Saltlagen laves med en del salt og fire dele lunkent vand. Lagen røres grundig rundt, da det kan være svært at få opløst det hele. Når du bruger lagen, skal du regne med at bruge lage svarende til fem til ti gram salt per kvadratmeter.

- De fleste har svært ved at sprede det ordentligt, når de strør salt, og så ender det bare med at ligge i nogle bunker. Når saltet ligger som korn, skal det opløses, før det virker, men det har du allerede gjort, når det ligger som vand. Du får det altså også spredt mere præcist på dit fortov, forklarer Jesper Carl Corfitzen.

Svanemærkede alternativer

Selvom du går over til saltlage, er der fortsat ulemper. Saltet kan fortsat skade dine planter. Har du for eksempel en hæk ud til fortovet, kan den i værste fald risikere at visne. Derfor anbefaler Jesper Carl Corfitzen også, at man overvejer de moderne CMA-tømidler, der er svanemærkede.

- Det koster mere, men det er virksomt og skåner miljøet. Det er en god løsning for sådan en som mig, der holder meget af mine planter, slutter han.

Hvis en person skulle falde på dit fortov på et tidspunkt, hvor du skulle have haft det ryddet for sne og is, kan du være erstatningspligtig. Det er normalt noget, din husforsikring vil dække, men… under alle omstændigheder en situation, du bør undgå at havne i, når det kan klares med lidt saltlage i en håndsprøjte.