Den globale opvarmning kan påvirke dit barns køn

16x9
Ni måneder efter en voldsom hændelse fødes der færre drenge end normalt. Det vil vi ifølge forskere kunne mærke, når vi i fremtiden må vente tørke og naturbrande. Foto: Nikolai Linares / Scanpix Denmark

Ni måneder efter ekstreme hændelser fødes færre drenge - det vil kunne mærkes, når klimaforandringerne fører til flere naturkatastrofer.

Klimaforandringerne kan få alvorlige konsekvenser for mennesket, men faktisk kan de også påvirke selve vores biologi. Ifølge CNN kan den globale opvarmning føre til en forskydning i kønsfordelingen, så der vil blive født færre drenge i områder, der plages af for eksempel tørke og naturbrande.

Et japansk forskerhold fra sundhedsinstituttet M&K i Hyogo har undersøgt sammenhængen mellem forskellige stressfaktorer og nyfødtes køn.

Forskerne har kigget på fødsler i kølvandet på en række naturkatastrofer, blandt andet jordskælvet i 2011 i Japan, hvor en tsunami efterfølgende gik i land og udløste en nedsmeltning på atomkraftværket i Fukushima.

Y-kromosomerne går til

Ni måneder efter katastroferne faldt andelen af drengefødsler med mellem 6 og 14 procent i forhold til året før. Få måneder senere var kønsfordelingen normal igen.

Normalt ligger antallet af drengefødsler på mellem 103 og 106 for hver gang, der fødes 100 piger. Det modsvarer, at drenge har en marginalt større risiko for ikke at overleve barndommen.

Lederen af M&K, Misao Fukuda, understreger, at de ikke ved, hvorfor kønsfordelingen påvirkes, men peger på, at det formentlig er de y-kromosombærende sædceller eller de helt tidlige drengefostre, der er dårligere til at klare stress.

Mere end halvdelen af alle graviditeter går normalt til. I mange tilfælde når kvinden ikke engang at opdage, at hun er gravid. Ifølge de japanske forskere tyder meget på, at pigefostrene simpelthen er bedre til at klare, hvis moderen ender i en ekstremt stresset situation.

Kulde giver stærkere drenge

Ray Catalano, der er professor i sundhed ved Berkeley Universitetet i Californien, har undersøgt danske, svenske, norske og finske fødsler mellem 1878 og 1914, og hans forskning viser, at jo koldere vinter desto færre drengefødsler. Til gengæld var de drenge, der så blev født, også bedre til at overleve den første tid efter fødslen. Det får ham til at konkludere, at der er tale om naturlig udvælgelse allerede i moderens skød.

- Modellerne for klimaforandringerne forudser ikke bare, at jorden bliver varmere. De forudser, at tingene bliver mindre forudsigelige, siger han:

- Vi får større udsving i temperaturen med højere toppe og lavere bunde samt hurtigere skifte mellem de to ekstreme.

Sammenligner global opvarmning med istiden

Ray Catalano frygter dog ikke, at mennesket ikke kan klare skærene. Vi klarede trods alt også istiden, men vi kommer til at tilpasse os, mener han:

- Hvad bliver vi efter tilpasningen? Vi bliver anderledes. Klimaforandringerne vil forandre befolkningen på måder, vi ikke kan forudse.