Vejr

Weekendvejret kan blive med både slud, regn og isslag eller regulær snestorm

Sådan kan weekendens vejr ende (arkivfoto). Henning Bagger / Scanpix Denmark

Enorm usikkerhed i prognoserne for weekendens vejr. En ting er de dog enige om - og det er, at der kommer sne.

Slud, regn, isslag eller en regulær snestorm. Det kan lyde som en vejrmæssig helgardering, men det er ikke desto mindre det, mildest talt uenige prognoser stiller os i udsigt i løbet af weekenden.

Det, prognoserne i første omgang er enige om, er, at vi frem til fredag fortsat får det koldt med temperaturer, der i nattetimerne kan nå ned mellem fem og ti graders frost.

Herefter begynder det, som kan ende med et vejrmæssigt drama, når en varmfront natten til lørdag ventes at bevæge sig ind gennem Nordsøen og videre frem mod Danmark.

Prognoser enige om snevejr lørdag morgen

De to normalt pålidelige prognosemodeller, vi på TV 2 VEJRET lægger til grund for vore vejrudsigter, har begge fronten til at nå frem til Jylland natten til lørdag, så man lørdag morgen kan stå op til udbredt snevejr med temperaturer mellem frysepunktet og to graders frost.

En hård søndenvind giver desuden risiko for snefygning.

Europæisk prognosemodel for lørdag klokken ni: Fronten glider af over Jylland, som får sne.

Herefter hører al enighed i prognoserne op.

Mens den ene prognose lader fronten stoppe op over Jylland, lader den anden prognose lørdag fronten bevæge sig tværs gennem Danmark, så vi først får udbredt sne med fygning efterfulgt af isslag, inden nedbøren går over i regn, og en kuling fra sydvest sender temperaturen op mellem tre og seks graders varme.

Amerikansk prognosemodel for lørdag klokken ni: Varmfronten er på vej ind over Danmark med sne, og den fortsætter gennem landet.

Enorm usikkerhed om søndagens vejr

Med denne enorme forskel i prognoserne står vejret på søndag hen i det uvisse.

Begge prognoser er dog enige om, at et lavtryk vil placere sig syd eller sydvest for Danmark, men den ene, som allerede har sendt mildere luft ind over Danmark lørdag, lader søndagens vejr komme til at foregå på den lune side af varmfronten.

Amerikansk prognosemodel for søndag klokken ni: Varmfronten ligger nord for Danmark.

Den forudser således en søndag med slud og regn, frisk vind fra syd og sydvest og temperaturer mellem en og tre graders varme.

Den anden prognose har helt anderledes vintervejr til Danmark.

Prognosen lader fronterne blive syd for Danmark, så vi i løbet af søndagen med temperaturer mellem frysepunktet og to graders frost får udbredt snevejr til den sydlige halvdel af landet.

Europæisk prognosemodel for søndag klokken ni: Fronterne ligger syd for Danmark, og der vil falde sne over den sydlige del af Danmark.

Derudover lader prognosen en kuling fra øst og nordøst blæse ind over Danmark.

Holder denne prognose, kan der indtil søndag aften falde mellem 15 og 20 centimeter sne over de sydlige egne, og der vil kunne forventes kraftig snefygning.

Kombinationen af blæst og mere end ti centimeter sne på seks timer er det, der betegnes som snestorm - og som ifølge denne prognose meget vel kan blive udgangen på weekendens vejr.

Følg med i vejrudsigterne

Den store forskel i de to prognoser er, om fronten lørdag svinger ind over Danmark eller ej, og i de kommende dage vil prognoserne med stor sikkerhed nærme sig hinanden.

Indtil da kan vi kun anbefale at holde et vågent øje med vejrudsigterne her på TV 2 VEJRET - hvor vi løbende følger op på weekendens potentielt voldsomme vintervejr.