Vejr

Så du den? Månens lys dannede lysende ring på himlen

Et skydække af iskrystaller højt over Jylland skabte lysende cirkel på himlen.

Jyske morgenvandrere kunne tidligt tirsdag se en såkaldt måne-halo på himlen, og det har fået flere til at sende billeder af fænomenet til TV 2 Vejret. Det kraftige lys fra den næsten fulde måne blev brudt på vej ned mod jorden og spaltet ud i en lysende ring rundt om månen.

- Jeg var på arbejde, da en kollega og jeg så en cirkel omkring månen, skriver Amalie Thorsen fra Silkeborg. Hun tog sit billede klokken 5.35.

Det er tale om en helt klassisk måne-halo, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Anders Brandt.

- Vi har haft rigtig gode betingelser for det. Morgenen forinden var der måneformørkelse med fuldmåne, så månen var tæt på fuld og dermed en kraftig lyskilde, siger han og fortsætter:

- Normalt er det solen, der skaber det her fænomen, og der kan det ses meget tydeligt i solens skarpe lys.

En halo dannes, når der er iskrystaller i de højtliggende skylag. Når lyset fra månen rammer krystallerne, brydes det i 22 graders vinkel og danner dermed en cirkel om månen.

- Det er noget, man ofte kan opleve, når de rette omstændigheder er til stede. Det er, hvis der både er iskrystaller i de højtliggende skyer, og månen samtidig er fuld eller tæt på fuld og dermed lysstærk. Man ser det ikke ved nymåne, lyder det fra Anders Brandt.

Måne-haloen kunne bedst ses hen over Jylland, der netop her til morgen havde både højtliggende skyer af iskrystaller samt den meget klare måne over sig.