Se de imponerende videoer - her udløser man laviner i Alperne

I takt med, at vejrforholdene er blevet bedre i Alperne, bliver der i disse dage udført kontrollerede udløsninger af laviner.

De seneste uger har store dele af Alperne været ramt af ualmindeligt store mængder sne. Især i dagene lige efter nytår - og igen i de følgende to uger - faldt der i perioder mere end én meter sne ad gangen.

Den enorme mængde sne øgede i en periode lavinefaren til det højeste niveau i Østrig, og flere steder i den centrale og vestlige del af Alperne er adskillige mennesker omkommet i de ekstreme snemængder.

Problemet med store mængder nysne er, at sneen ikke har nået at gro fast i underlaget. Det sker ellers normalt, når sneen har ligget i et område i længere tid.

Netop efter nyligt snefald sidder et tykt lag sne stort set ikke fast på bjergsiderne og risikerer derfor at rutsje ned som laviner.

For et par dage siden bedredes vejrsituationen dog betragteligt, og siden da er der kun kommet sporadiske mængder af sne.

Det har givet myndighederne mulighed for at udføre sprængninger for at udløse kontrollerede laviner.

Manually triggering avalanches in the Alps near Grimentz, Switzerland today, January 15. Report: Laurent Crettenand / Meteo-Alpes

Posted by Severe Weather Europe on Tuesday, January 15, 2019

På den måde reduceres risikoen for naturligt udløse laviner, som i værste fald kan koste menneskeliv.

I videoerne i artiklen kan man se, hvorledes de enorme mængder sne bliver løsnet fra bjergsiderne og vælter nedad skråningerne - men uden fare for menneskeliv.

Videoen øverst er optaget af Marco Kaschuba.