Vejr

Nu sker det - vinteren ser ud til at bide sig fast

Fredag kan blive en smuk, kold og klar dag, og det ser ud til, at den kolde vejrtype bider sig fast for en periode. Henning Bagger / Scanpix Danmark

Halvdelen af vinteren er gået, men først nu ser det ud til, at vinteren for alvor kommer.

På torsdag trækker et lavtryk ned over Danmark, med snebyger flere steder, og herefter ser vi ud til at gå ind i en længere periode med koldt og til dels også klart vejr.

Vi skal derfor forvente mange dage, hvor cykelturen kan blive en kold omgang, men også dage, som indbyder til gåture eller køreture i generelt tørt og klart vejr.

Nogle steder kan man endda være heldig at kunne kælke på den sne, som falder i løbet af torsdagen.

Smukt vejr med blå himmel og rolige vinde

Fredag, lørdag, søndag, mandag og tirsdag vil vi have dagtemperaturer omkring frysepunktet, mens nattefrosten vil sænke sig over store dele af landet - hvis prognoserne står til troende. 

De næste syv dage som de tager sig ud tirsdag ved middagstid. Torsdag markerer overgangen til generelt koldere, klarere og mindre blæsende vejr.

Og kigger man på vejret, vil man se en klar, blå himmel med ret få skyer til at begynde med. Især fredag og lørdag.

Vinteren kan derved bide sig fast i Danmark i større grad og i en længere periode, end de kortere indslag vi ind til nu har oplevet, for der er ingen varme af betydning at finde i prognoserne det næste stykke tid.

Længe varslet vejrskifte giver os kulden

Vintervejret har været både varslet og ventet i længere tid. 

Siden midten af december har atmosfæren langsomt men støt været i gang med at omlejre sig til koldere vejr i både Nordamerika, Mellem- og Nordeuropa og Rusland.

Omlejringen sker rent praktisk ved, at ændringer i det normale vejrmønster i 30 til 50 kilometers højde forplanter sig helt ned til troposfæren, hvor al vejr (af betydning) foregår.

Derved vil den normalt ret milde vejrtype på vores breddegrader for en stund blive erstattet af koldere luftmasser fra nord.

Rent teoretisk taler man om en pludselig stratosfærisk opvarming og ændringer i den polare vortex - polarhvirvlen, og rent praktisk oplever man, at den milde vestenvind skubbes mod syd, så vi kommer ind i den luft, der normalt ligger længere oppe over Norge og Sverige.

Og det er helt normalt, at vinterens koldeste vejr først kommer i den sidste halvdel af vinteren, som vi nu er på vej ind i.