Vejr

Stormflod truer vikingearven: - Vi får rigtig ondt i maven

De fem vikingeskibe i Roskilde er i fare, når kraftig vind går i nord og udløser stormflod i fjorden.

De gamle vikinger frygtede ikke vind og vejr. De lagde livet i gudernes hænder og begav sig frygtløst til søs. Men hos dem, der forvalter den gamle vikingearv, vækker Thors luner angst og bæven.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde har allerede flere gange i år været nødt til at sætte beredskabet i værk for at sikre hovedattraktionen, de fem Skuldelevskibe, mod en mulig oversvømmelse udløst af stormflod.

- Vi får rigtig ondt i maven af tanken om, hvis der sker noget med de her fem umistelige vikingeskibe, siger Rikke Johansen, der står for museets kommunikation, da hun møder TV 2 Vejet i Vikingeskibshallen.

Fjorden presser på

Bygningen ligger lige ud til fjorden med enorme vinduer ud mod skibenes rette element. Men det er som om, at fjorden vil have skibene tilbage. Bygningen ligger for lavt, og der er flere fejlkonstruktioner. Derfor er det også kun hårdt arbejde med opdæmning og vandspærringer, der indtil videre har reddet hallen fra at blive oversvømmet.

Rikke Johansen remser op:

- Nytårsaften, 1. januar, en lørdag, en søndag. Det er så mange gange, mine kollegaer har måttet rykke ud med det her beredskab i år.

Fredet hal

Vikingeskibshallen blev fredet i 1997, men efter stormen Bodil i december 2013 stod det klart, at det var et spørgsmål om, hvorvidt bygningen eller skibene var vigtigst. Nu satser museet på at have en ny hal klar i 2024. Indtil da må de mere end 1000 år gamle skibe holdes oven vande af museets beredskab.

- Når der er varsler om forhøjet vandstand, kigger vi på, hvor store varslerne er. Og så går vi ind og iværksætter vores beredskab i forhold til de her varslingstrin, fortæller Rikke Johansen.

Historisk højt niveau

Under stormen Bodil kom vandstanden helt op på historisk høje to meter og seks centimeter over daglig vande. Så slemt har det endnu ikke været i år. I dag lød varslingen på 145 centimeter.

- Sådan en dag som i dag er det både med mobile vandspærringer ovre på vores museumsø, og så er det opsætning af den væg, der beskytter de fem vikingeskibe herinde i vikingeskibshallen, forklarer Rikke Johansen.

Nu krydser alle bare fingre for, at foranstaltningerne kan holde vandet ude, indtil den nye hal står klar om fem år.

- Det er fantastisk at have fjorden, men her i vintermånederne og stormsæsonen er det rigtig opslidende for os at have den som nabo, slutter hun.