Så du den smukke solopgang?

16x9
Kort før solen stod op, farvede den undersiden af skyerne i tusindvis af røde og blå nuancer henover store dele af Sønderjylland og Østjylland. Her er vi i Skanderborg. Foto: Anne Harder / Seerfoto

Et optræk af frontskyer fra vest gjorde pudsigt nok solen særlig smuk.

Mange danskere stod i morges op til en himmel, som gjorde, at man lige måtte kigge op en ekstra gang og bruge en stund på at nyde det smukke skue.

En myriade af rødlige nuancer prydede nemlig himlen mod øst, og mange af TV 2 Vejrets seere og læsere var ikke sene til forevige skuet med mobilen eller kameraet og sidenhen sende billederne ind til redaktionen.

Her fandt billederne hurtigt frem til tv-skærmen og også denne artikel.

Skyernes underside blev oplyst som et biograflærred

Solopgangen var særlig smuk i et område fra det østlige Sønderjylland og et langt stykke op over Østjylland. 

Skyernes irregulære underside gav i kombination med solens første røde stråler et betagende lysmønster på himlen over Skrydstrup.
Skyernes irregulære underside gav i kombination med solens første røde stråler et betagende lysmønster på himlen over Skrydstrup. Foto: Thyra Holst / Seerfoto

Her antog himlen et særligt smukt udseende, da solens allerførste stråler oplyste undersiden af et massivt skydække, som langsomt er på vej ind over Danmark fra vest.

Forkanten af skyerne lå fra morgenstunden netop op langs den jyske østkyst fra Als til Djursland, mens det var klart i vejret umiddelbart øst herfor.

Dermed kunne solens allerførste stråler lige omkring solopgang skinne ind under skyerne og derved kortvarigt oplyse skyerne nedefra.

Fra Horsens kunne man se ud til klar luft langt mod øst. Og det var fra den klare luft, at solens første stråler kunne skinne ind under skyerne og oplyse dem nedefra.
Fra Horsens kunne man se ud til klar luft langt mod øst. Og det var fra den klare luft, at solens første stråler kunne skinne ind under skyerne og oplyse dem nedefra. Foto: Rasmus Bjerner / Seerfoto

Da solens første stråler er rødlige, og skyer er hvide eller grå, blev skyernes underside oplyst som et biograflærred af alle morgensolens nuancer.

Fornøjelsen var kortvarig - og nogen så slet ikke solopgangen

Synet var dog kortvarigt, for solen skulle ikke langt op på himlen, før den var over skyerne. Og således blev en smuk solopgang forvandlet til en gråvejrshimmel på et kvarters tid.

Satellitbillede af Danmark torsdag morgen. Solen kunne fra en kile af klar luft ud for Sønderjylland og Østjylland skinne ind under et skydække, som var på vej ind over landet fra vest.
Satellitbillede af Danmark torsdag morgen. Solen kunne fra en kile af klar luft ud for Sønderjylland og Østjylland skinne ind under et skydække, som var på vej ind over landet fra vest. Foto: NOAA/METOP/DMI

Øst for de jyske skyer kunne man også i strøg henover Fyn og dele af det vestlige og nordvestlige Sjælland nyde morgensolen, men her var himlen mere klar, og dermed var der ikke noget 'skylærred' med smukke farver.

Længere mod vest i Jylland og over hovedstadsområdet og store dele af Sjælland så man slet ikke solopgangen på grund af lavthængende skyer, som var drevet ned fra Sverige.