Vejr

Lavinefaren er nu på højeste niveau i Østrig

I forvejen store mængder sne, fortsat snevejr og kraftig blæst gør sneen i Alperne særdeles ustabil, og derfor er der meget stor fare for laviner.

Sne i Alperne plejer at være en kærkommen gave fra oven på den her tid af året, men nu er sneen faldet i så store mængder, at det giver alvorlige problemer og endda har forårsaget dødsfald i Østrig.

Lavinefaren er siden tirsdag blevet hævet til det højest mulige niveau med en kategori fem på en skala fra et til fem.

Det er i Nordalperne omkring Salzburg og østpå til Steiermark-området og Yppstaleralperne i Niederösterreich, at man har hævet varslet i forhold til i går.

Perioder med særdeles høj lavinefare! Nysne og Storm! lyder varslerne på i Østrig fra lavineinfosiden lawinen.at.

- Med så højt et niveau advarer man mod overhovedet at færdes ude, da der kan komme laviner noget nær når som helst, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen, som er i Gerlos i Zillertal i Østrig.

Langs hele den nordlige flanke af Alperne er der mere sne på vej samtidig med, at vinden frisker op, og i stort set resten af Østrig er lavinefaren på næsthøjeste trin, kategori fire.

Voldsomt snefald i den forgangne weekend

Varslet er hævet efter en periode med voldsomt snefald i Alperne. Især natten til søndag faldt der store mængder sne i hele Østrig med omkring en halv meter sne mange steder, og i områderne omkring Innsbruck og Zillertal faldt der stedvis 100 til 150 centimeter.

Og siden da er der faldet endnu mere sne i Østrig. Blandt andet i forbindelse med den front, som passerede Danmark tirsdag i det blæsevejr, som har givet stormflod herhjemme.

Problemet med store mængder nysne er, at sneen ikke har nået at gro fast i underlaget. Det sker ellers normalt, når sneen har ligget i et område i længere tid. Nu sidder et tykt lag sne stort set ikke fast på bjergsiderne og risikerer derfor at rutsje ned hvert et øjeblik som en lavine.

Fugt fra Atlanterhavet giver sneen

Vejrsituationen henover Nord- og Centraleuropa er gunstig for store mængder sne på nordsiden af Alperne.

Vinden blæser generelt fra Nordatlanten og ned mod Alperne, mens den ene front efter den anden samtidig trækker ned over Tyskland og rammer bjergene.

Intet tyder på, at den vejrsituation ændrer sig nævneværdigt den næste uge eller to, så derfor må man forvente endnu mere sne i Østrig og på den nordlige side af Alperne generelt.