Vejr

Østrig nærmer sig den farligste kategori fem for lavinefare

De kommende dages snefald kan gøre det livsfarligt at bevæge sig udenfor flere steder i østrigske bjergområder.

Sne i alperne plejer at være lig med leg på pisterne. Men særligt i Østrig, hvor mange danskere er på skiferie, har voldsomme snemængder de seneste dage gjort sjov til alvor. Flere er omkommet, folk har været sneet inde, skipister har været lukket, og nu er der mere sne på vej.

- Man forventer, at nogle steder kommer op i kategori fem i morgen. Den er den højeste kategori for lavinefare. Så advarer man mod overhovedet at færdes ude, da der kan komme laviner noget nær når som helst, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen fra Gerlos i Zillertal i Østrig.

Over de næste to dage kan der komme op til halvanden meter sne, og først derefter ser det ud til at stilne af.

Anders Brandt fortæller om vejret i Østrig Video: TV 2 Danmark

Bjergpas lukket på ubestemt tid

Oprindeligt ville Jens Ringgård Christiansen til det populære skisportssted Obertauern, hvor mange danskere tager på skiferie, men den plan måtte ændres. Bjergpasset, der skal passeres fra lufthavnen, ville blive lukket sidst på eftermiddagen. Og dermed kunne det blive et langvarigt ophold i byen.

- Hvis der kommer så megen sne, som prognoserne antyder, ved de ikke, hvornår de kan åbne igen, siger han.

79 danskere kom først ud i Obertauern i dag efter at have været sneet inde siden lørdag. Klokken 8.30 i morges åbnede myndighederne midlertidigt bjergpasset.

- Det er så lukket igen klokken 16.30. Man kan ikke længere lave kontrollerede sprængninger og laviner, og det begynder også at sne senere. Dermed er det for farligt at holde åbent, forklarer Jens Ringgård Christiansen.

Nordenvinden smider fugten

Den megen sne, der skaber store problemer i hele det nordlige Østrig, er opstået på grund af nordenvinden.

- Når vinden rammer og presses op over bjergene, skal den af med en hel del fugtighed, og det er det, der i øjeblikket giver så meget sne, forklarer Jens Ringgård Christiansen.