Advarsel om flere laviner - sne gør det livsfarligt at opholde sig i bjergene i Østrig

Som følge af de enorme mængder sne, der er faldet i Østrig i weekenden, er lavinefaren meget høj.

Skal man - eller er man - på skiferie i de østrigske alper, så er det en overordentlig god idé at følge de lokale myndigheders anvisninger i disse dage.

I store dele af Østrig er der faldet enorme mængder sne i weekenden, og det gør risikoen for laviner høj. Faren vurderes på en skala, der går til fem, og den er nu på kategori fire.

Det betyder, at adskillige bjergpas og veje i bjergområderne er lukket af frygt for, at der bliver udløst laviner, som kan være livsfarlige at befinde sig i nærheden af.

På nuværende tidspunkt har to tyske skiløbere allerede mistet livet som følge af laviner i Østrig. Derudover er to østrigere savnet - det drejer sig om en 23-årig kvinde og en 28-årig mand. De har været savnet siden i lørdags, og på grund af det dårlige vejr i området har politiet mandag formiddag måttet indstille eftersøgningen.

Derudover er mere end 1000 mennesker sneet inde på flere østrigske skisportssteder.

- Det er forbundet med livsfare at befinde sig udenfor afmærkede og sikrede pister i øjeblikket og i de kommende dage, lyder det fra myndighederne i Salzburg til Der Spiegel

Over en meter sne

Det kraftige snevejr har i de seneste døgn udbredt givet 40 til 75 centimeter sne på nordsiden af Alperne, og absolut mest er der faldet i Østrig.

Nogle steder i Tyrol har man fået over en meter sne.

Flere steder har de store mængder fået strømmen til at gå og træer til at bukke under. Derfor advarer myndighederne i Tyrol mod at færdes i det fri. 

- Jeg anbefaler i disse dage befolkningen at afstå fra skovvandringer og generelt være forsigtige udendørs, siger forvaltningschefen i distriktet Kufstein, Christoph Platzgummer.

Lavinefaren i Østrig mandag morgen. I områder med røde nuancer er faren
Lavinefaren i Østrig mandag morgen. I områder med røde nuancer er faren "høj" - svarende til kategori fire - på en skala der går til fem. Foto: Screendump / lawinen.at

Ifølge den østrigske vejrtjeneste ZAMG er de største snemængder kommet omkring Innsbruck og i Zillertal, hvor der lokalt er faldet mellem 100 og 150 centimeter sne på 24 timer mellem lørdag og søndag.

De største nedbørmængder, som er fanget af en vejrstation, er ved Patscherkofel tæt på Innsbruck, hvor man siden lørdag morgen har fået 91 millimeter nedbør.  

En millimeter nedbør svarer omtrent til en centimeter sne.

Sne i Salzburg søndag den 6. januar 2019.
Sne i Salzburg søndag den 6. januar 2019. Foto: Franz Neumayr / Ritzau Scanpix

Heraf faldt de 59 millimeter alene fra midnat og frem til søndag morgen klokken ti.

Da snevejret var kraftigst, gav det søndag morgen hele otte millimeter nedbør i timen - det svarer til omkring otte centimeter sne.

Allerede i fredags lå der op til 330 centimeter sne i Sölden, mens der på Zugspitze i Tyskland lå 250 centimeter sne.