Nordlys kunne ses fra Danmark

16x9
Nordlys kunne anes fra Mårup kirke i Nordvestjylland natten til den 6. januar. Foto: Paw Nielsen / Seerfoto

I en times tid kunne man i den forgangne nat se nordlys. Det er anden nat i træk, der blev set nordlys fra Danmark.

En geomagnetisk storm på Jorden gav lørdag aften og natten til søndag mulighed for at se et nordlys, der med sine karakteristiske grønlige farve kunne anes i horisonten.

Tåge over store dele af landet gav dog udfordringer for mange i bestræbelserne på at se nordlyset.

Nordlyset blev set i Nordvestjylland

En af de heldige var Paw Nielsen fra Brønderlsev, der har taget billedet i toppen af artiklen, da han fra Mårup Kirke syd for Lønstrup i Nordvestjylland fangede nordlyset over Vesterhavet.

Nordlys opstår, når elektrisk ladet plasma fra Solen i forbindelse med øget solvind rammer Jordens magnetfelt og går i forbindelse med ioniserede ilt og nitrogenatomer i Jordens atmosfære, som udsender fluoriserende lys i grønlige og rødlige farver.

Netop dette skete i lidt over en times tid omkring midnat, hvor man havde de bedste chancer for at se det i Danmark sjældne himmelfænomen.

Kunne også se nordlys natten til lørdag

Det er anden nat i træk, at Jorden er inde i dette område med elektrisk ladet plasma, som for et par dage siden blev sendt afsted fra områder med huller i Solens korona.

Således kunne man også natten til lørdag se nordlys. Her var det dog kun i den nordlige del af Jylland, man havde vejret med sig.

Nordlys set fra Løkken natten til den 5. januar.
Nordlys set fra Løkken natten til den 5. januar. Foto: Lena Larsen-Ledet / Seerfoto/Facebook

Bedre betingelser længere mod nord

Anderledes gode betingelser var der for at se nordlys i det nordlige Skandinavien, i Island og i Grønland, hvor man i aftes og i nat kunne se nordlyset blafre.

Og selv om man nogle gange kan se nordlys i Danmark, så er det til disse egne man skal, hvis man vil have den helt store nordlysoplevelse.