Vejr

Ruster sig mod stormflod – her bruger de melposer som sandsække

Stormfloden i Stege er den værste, der har ramt byen i 54 år.

- Nu får det fat. Nu begynder det for alvor at strømme ind til husene. Man kan fornemme, at det stiger og stiger. Der går ikke lang tid, før det er helt oppe ved sandsækkene.

Peter Tanev fra TV 2 Vejret har været i Stege på Møn, hvor myndighederne har opgivet at pumpe vandet væk fra havnen, og vandet nu er begyndt at løbe ind i gaderne. Lige så fantastisk det kan være at bo i nærheden af vandet, lige så frygteligt kan det være, når vandstanden pludselig rejser sig og truer med at trænge ind i folks forretninger og hjem.

Den lokale Netto på havnen har suppleret sandsækkene med en mur af melposer i håbet om bedre at kunne holde vandet ude af butikken.

- Skal man ind og handle i dag, skal man over en gang sandsække og en gang hvedemel, som man har forsøgt at forsvare sig mod vandet med, lyder det fra Peter Tanev, der står på det sidste tørre stykke fliser op mod butikkens skydedøre.

- Der er oversvømmelser flere steder i byen. Selvfølgelig er det især i nærheden af havnen, men det er jo også her, byens centrum ligger, siger Peter Tanev.  

Sandsække skal holde vandet ude af folks huse. Video: TV 2 Fyn

Et stykke oppe i byen besøger Peter Tanev en sikring bestående af en lang væg af sandsække, som til dels holder vandet ude, så vandstanden er cirka 10-15 centimeter lavere på indersiden af væggen. Men vandet fosser ind.  

- Vi kan se, at det er begyndt at løbe over, siger Peter Tanev og peger over på en tydelig strøm, hvor vandet løber igennem:

- Bare de fem minutter vi har været her, er vandet begyndt at løbe ind.

Beboerne i ejendommen bag Peter Tanev har sikret sig med sandsække, men det stykke fortov, vejrværten står på, er det sidste stykke tørre jordoverflade inden for synsvidde. Og også disse sidste kvadratmeter er vandet ved at indtage.

- Vi kan se, mens vi står her, hvordan vandet kommer tættere og tættere på husene.   

Det er det værste tilfælde af stormflod i Stege i 54 år med en vandstand på 149 centimeter over daglig vande. Stormfloden er udløst af stormvejr i Østersøen.