Vejr

Sådan bliver nytårsvejret

Farligt fyrværkerivejr i nat med vindstød af stormstyrke

Der er godt nyt for dem, der har en rigtig god hårdag, og dem i smoking og balkjole.

På trods af, at to fronter passerer Danmark nytårsaften og nat, holder det stort set tørt. Det er vel den vigtigste vejrting, når mange danskere skal i smoking eller balkjole og med opsat hår. 

Omkring klokken 18, når mange ankommer til fest, vil det være overskyet og tørvejr langt de fleste steder. Temperaturerne ligger mellem 5 og 8 grader, og de ændrer sig ikke i løbet af aftenen. Generelt vil skyerne være forholdsvist lavt hængende i Østdanmark og kortvarig kan let regn eller finregn forekomme.

Klokken 21

Danmark ligger favorabelt, når fronter passerer fra nordvest. Fronter fra nordvest er ofte kraftigere både nord og syd for Danmark på grund af de norske fjelde, men ved 21-tiden, når landet ligger mellem to fronter, som normalt giver timer med regn, bliver vi denne gang næsten skånet. Varmfronten smådrypper kun, da luften på forsiden af varmfronten er ret svag. Koldfronten bliver i stedet delvist slået i stykker på de norske fjelde.

Koldfronten kan dog give nogle millimeter regn i Sydøstdanmark, efterhånden som fronten genopbygger sig selv efter "skaderne" fra de norske fjelde.

Midnat

Når nytårskrudtet skal fyres af omkring midnat, blæser det op i hele landet. Vindstødene kan være op til stormstyrke ved Jammerbugten og i Nordjylland. Det påvirker selvfølgelig raketterne i luften, men mest farligt er det ved jorden, hvis raketter vælter i affyringsrampen. I det hele taget bør man være mere påpasselig med fyrværkeri i blæsevejr. Det gælder ydermere når vinden er stødende, som vi i høj grad vil oplever i aften og nat.

Der er dog også gevinster ved at det blæser op. Det vil løfte skyhøjden og gøre sigtbarheden bedre, så fyrværkeriet kan nydes mere. Gevinsten opleves især i Østdanmark, mens gener af for meget vind dominerer i Nordjylland. 

Vinden tiltager i løbet af natten og omkring klokken tre, vil man opleve stormstød flere steder i landet. Vinden tiltager yderlige nytårsdag, hvor der måeke også kan komme storm i middelvind og vindstød af orkanstyrke. Det flytter en masse vand og  2. januar kan især Lillebælt opleve voldsom stormflod.